Judehatet finns i Sverige också

Följande text publicerades i Aftonbladet:

“Jävla jude!” Sådana uttryck hör till vardagsspråket på min skola, bland en del jämnåriga i den förort norr om Stockholm där jag bor. Att man någon gång under sin livstid använder ett sådant uttryck i syfte att kränka en person som faktiskt är jude är på sitt sätt förståeligt, dock ej försvarbart. Motsättningarna i Mellanöstern finns också här.

Vad tänker egentligen en person som hamnar i konflikt med en lärare och lyckas uttala sig så begränsat som “judejävel jag ska gasa dig!”? Det som upprör mig mest är att många som hör dessa rasistiska tillmälen inte reagerar och kopplar bort denna vagn, fylld med antisemitiska skällsord, från tåget mot framtiden. Risken är att om man inte sätter stopp för detta, om inte särskilt vuxna reagerar med kraft, så ökar risken att rasism snart blir vardag i tillvaron.

Jag vill be er alla som någon gång närvarar då det förekommer uttryck, vilka kan tolkas som rasistiska, om en sak: tänk efter en extra gång. Vad personer som ännu inte lyckats inse allas lika värde tänker är för mig ett olöst mysterium. Självklart finns det personliga värderingar. Släktingar och vänner tas ofta före främlingar men grundprincipen är att alla är lika mycket värda. Hoppas ni också tycker så!

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s