Vad lär skolan mig?

Följande text publicerades i Expressen:

Går jag verkligen i skolan för att lära mig? När jag var liten trodde jag alltid det. Men när jag nu går på gymnasiet och ska på egen hand välja valbara kurser inför andra och tredje läsåret drar jag mig, precis som många andra, för att välja ämnen jag inte vet så mycket om.

Istället väljer jag hellre ämnen som överensstämmer mina kunskaper och fritidsintressen. Allt för att få så höga betyg så enkelt som möjligt.

Kort sagt handlar det om skräck för att inte få betyg som uppfyller kraven för framtida drömutbildning eller drömyrke. En skräck jag tror att många i min ålder delar med mig. Även om en del gymnasister inte har någon direkt rädsla för låga betyg så är det nog ingen som tackar nej till höga betyg, särskilt inte om man kan få dessa utan att behöva anstränga sig.

Jag förstår varför företag är noga med att anställa personer med god utbildning och därför ser betyg som ett bra hjälpmedel. Jag förstår att betyg också är ett bra redskap för att kunna kvalificera studenter för universitet och annan högskoleutbildning.

Men jag tycker att det istället ska ges betyg i uppförande som förr i tiden. På ett arbete finns det så många andra faktorer och egenskaper som spelar in. Jag har själv yrkesarbetat i drygt ett halvår. Min erfarenhet är att egenskaper som samarbetsvilja, motivation, potential och uppförande har stor betydelse. Detta är dock något som inte bedöms i dagens betygssystem eller kursmål. Jag tycker att vi elever borde få betyg i åtminstone uppförande och samarbetsvilja, två faktorer som är väldigt viktiga nästan oavsett vad man arbetar med.

Jag tycker att dagens Sverige är alldeles för betygsfixerat. Samhället vi lever i målar upp en schablonbild av att höga betyg gör oss till bättre människor. Självklart är det bra att sikta på höga betyg eftersom man i ungdomsåren ofta är osäker kring vad man vill och då ger högre betyg fler valmöjligheter.

Idag är det dock alldeles för mycket tal om höga betyg och elever bränner ut sig redan under grundskolans två sista år för att de tvunget skall ha MVG i alla ämnen. Jag vill inte bränna ut mig i en frustrerande jakt på höga betyg. Jag vill kunna gå i skolan och lära mig saker jag inte vet. Jag vill kunna välja kurser som inte tillhör mina bästa intressen. Jag vill kunna gå i skolan utan att känna som om mitt liv vore en katastrof för att jag inte får MVG i en kurs.

Det är tid att ändra vårt betygsfixerade Sverige.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s