Sluta med “turkjargongen”

Följande text publicerades i Dagens Nyheter:

Turk, neger, kines. I vardagligt språk bestämmer utseendet om en människa kallas för turk, neger, kines, kille eller tjej. När en person berättar en historia på pendeltåget om en blond kille med blå ögon kan den exempelvis säga: “Igår när jag var på stan så var det en kille som…” Om killen i historien har svart hår och sneda ögon inleds historien istället med: “Igår när jag var på stan så var det en kines som…”

Jag märker ofta att människor använder orden turk, neger och kines för att beskriva människor som inte ser västeuropeiska ut. Systemet är enkelt att förstå; är man mörkhyad kallas man neger, har man svart hår och sneda ögon kallas man kines, ser man inte västeuropeisk ut och saknar mörk hy och sneda ögon kallas man turk.

“Du vet han som alltid inte har koll på nåt, turken?” “Iraniern menar du?” “Same shit.” Många tycker att koreaner och kineser är samma sak. Samma sak gäller latinamerikaner och turkar. Även indier och afrikaner. Frågan är hur mycket gemensamt en argentinare har med en turk. Eller en indier och en sydafrikan. Jag tycker att det är samma sak som att kalla en person med svenska föräldrar för tysk. Jag tror inte att den personen känner sig så hemmastadd i att bli kallad tysk. Ungefär samma känsla tror jag att en irakier känner sig när han kallas turk.

Om en person ska berätta en historia och säger “Det var en turk som stod i kassan och…” förväntas utseendet eventuellt kulturen ha en direkt relevans till klimax i berättelsen. Annars tycker jag att det man istället bör säga “Det var en kille/tjej som stod i kassan och…” vilket förmodligen hade skett ifall personen i kassan hade sett svensk ut (hur man ser ut när man är “svensk” tycker jag dock är diskutabelt.)

Jag antar att uppdelandet av människor som inte ser västeuropeiska ut handlar om utseende och inte kulturer. Jag är adopterad från Taiwan och är alltså i mångas ögon kines. Dessvärre kan jag inte ett enda ord kinesiska och har inte mer koll på den kinesiska kulturen än den pakistanska. Således är det väldigt främmande för mig att bli kallad kines och varför jag kallas så måste ju ha med mitt utseende och inte mitt medborgarskap att göra.

Jag tror inte att turk, neger och kines-jargongerna är ett hot mot samhället. Men jag tycker att det är väldigt ogenomtänkt och onödigt att kalla en människa för någonting som den inte är. Poängen med pronomen är att dem ska ersätta substantiv på ett logiskt sätt. Att kalla en kille eller tjej från Bolivia för turk är inte det minsta logiskt. Dessutom tycker jag att det är väldigt irriterande när en del blandar ihop kulturer som om det inte spelade någon roll.Tänk på vad ni säger – människor tolkar er utifrån ert språkbruk och handlingar.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s