Diskussionen bör ej handla om niqabens vara eller icke vara

Ikväll gästar Staffan Danielsson (c) Robert Aschbergs program i TV8 där han ska förklara sin syn på att bära burka eller niqab. Den motion (2009/10:K250) som Danielsson har lagt tillsammans med partikamraten Lennart Pettersson om att utreda anvädningen av burka eller niqab har väckt en del uppståndelse och var bland annat föremål för diskussion i SVT Debatt förra torsdagen (15/10). Personligen tycker jag inte denna typ av klädsel bör regleras i lag, utan det bör vara upp till arbetsgivare, rektorer och så vidare att bestämma vad som gäller i deras lokaler. När jag gick på JENSEN Gymnasium i Stockholm gällde exempelvis dresscode för lärarna, och här i Storbritannien kräver många grundskolor skoluniformer. Vill man sedan förbjuda ansiktstäckande klädsel, huvudbonader, rullskridskor eller bikini så ser jag heller inga problem med det så länge det stöds av sakliga argument och inte sker på basis av att vilja straffa vissa individer.

Eftersom jag inte ser behov av någon reglering är jag således inte för Danielssons och Petterssons motion. Men jag är även skeptisk till den av andra skäl, framförallt för att man vill “utreda och återkomma med förslag om tydliga gränser för användningen av burka eller niqab i Sverige” (2009/10:K250). Det kan ju handla inte om burka eller niqab, utan det måste i sådana fall gälla en viss typ av klädsel som stör sociala samspel mellan människor. För om man lagstiftade ett förbud mot att bära specifikt klädesplaggen burka eller niqab på exempelvis skolor, då skulle jag ju kunna dra en sopsäck över huvudet och klippa till två hål för ögonen och det skulle inte vara några problem enligt lagen.

Varför denna aspekt inte har tagits upp i någon av de debatter jag har sett tycker jag är märkligt. Den är i allra högsta grad relevant. Jag tror inte alls att vare sig Danielsson eller Pettersson vill peka ut personerna som bär burka eller niqab specifikt, men det blir tveklöst resultatet när man lägger en motion och i vartannat stycke skriver “burka eller niqab”. Centerpartisterna bör skriva om motionen nästa år och låt den handla om “klädesplagg som är till stor del ansiktstäckande” så kan vi ha en debatt om just det, istället för att som nu diskutera huruvida detta är en attack mot muslimska kvinnor eller inte (vilket har varit mycket märkligt då det finns goda argument för att i synnerhet niqaben inte är specifikt muslimsk).

Och då ska jag också förklara varför den här typen av lagar riskerar att inte leda till någonting eftersom det är otroligt subjektivt vad som är lämplig klädsel och inte – gråzonen är gigantisk – och det därför enligt min mening är bättre att låta det vara helt upp till arbetsgivare och rektorer att bestämma än att försöka nå någon slags nationell överenskommelse över vilka kläder man ska få bära.

Simon Hedlin Larsson

Tryck här för intressanta inlägg om:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s