Två matcher från guldet!

Alldeles för onödigt spännande när Hammarby kvitterade mot AIK till 1-1 med gott om speltid kvar. Men som tur var Kenny Pavey, derbyadrenalinet personifierat, snabb med att vända tillbaka matchen till AIK:s fördel. Mindre än två minuter efter att Pavey kom in på planen låg bollen återigen i nätet bakom Kristoffer Björklund och 2-1 till de svartgula blev också slutresultatet (läs mer på DN och på SvD).

Nu väntar Örebro borta på onsdag medan IFK Göteborg med 1 poäng mindre och bättre målskillnad tar emot Halmstad BK hemma. De blåvita från västkusten har visserligen inte förlorat en enda match hemma denna säsong, men förutsatt att AIK slår Örebro kommer AIK bara behöva ta en poäng för att vinna guldet i årets sista allsvenska omgång, borta mot IFK Göteborg (!).

Detta är både charmen och pinsamheten med svensk fotboll – det är allt som oftast ovisst in i den sista omgången. Jämför detta med exempelvis La Liga som i våras vanns av FC Barcelona med 9 poäng över tvåan Real Madrid. Då ska man också komma ihåg att Barcelona ledde från och med omgång nummer 9 ända tills den 38:e och sista matchen spelades för säsongen. Fler mindre spännande säsongsavslut var exempelvis Serie A som vanns av Inter med Zlatan Ibrahimović i spetsen och 10 poängs marginal ner till silvermedaljörerna Juventus och holländska Eredivisie där Alkmaar Zaanstreek avgjorde ligan relativt tidigt och slutade på fler 5 vinster fler än Twente.

Så det finns både bra och dåliga saker med den svenska fotbollsallsvenskan. Mest är det nog dåliga saker. Lagen har svårt att hålla uppe en jämnhet över åren och spelartapp till mer prestigefulla ligor sker inte bara över vinteruppehållet, utan också mitt i pågående säsonger. Allsvenskan har alltsedan Bosmandomen blivit mer och mer till en fostringsanstalt för unga talanger och en lugn plats att avsluta sin karriär på för avdankade gamlingar. Det finns alldeles för lite teknik för att spela bollen efter marken, och mest blir det långbollar mot en ensam target player som i bästa fall kan spela ut på kanten, få tillbaka ett inlägg, nicka bollen till hörna och skapa en fast situation. När detta har upprepats tillräckligt många gånger kan bollen tillslut hamna i mål och publiken får tillfälle att jubla lite.

Men trots alla sina brister är svensk fotboll ganska kul ändå. Speciellt när man vinner.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s