Proffs(skräp)bloggar, fördummande TV och fenomenet blondinbellor

Förra veckan gästades Aschberg i TV8 av tre av Sveriges största bloggare, Alexandra Nilsson (Kissie), Desireé Nilsson (Dessie) och Paulina Danielsson (Paow). Alla tre är blodiner, mellan 15 och 18 år och har flera hundratusen läsare i veckan. Och frågan blir ju då givetvis, hur gick detta till?

Svaret är förmodligen ganska enkelt. De skriver vad människor vill läsa. Detta är helt enkelt det skrivna ordets motsvarighet till skräp-TV.

Denna förklaring är inte speciellt kontroversiellt egentligen, och det berättar “blondinbellorna” själva om när Robert Aschberg frågar dem om de skriver exakt som de tycker och tänker, eller om det händer att de gör sig till (vilket de gör). På frågan om de försöker vara patetiska [för att få fler läsare] säger Kissie att:

“Ja, nej, men alltså, man vet ju, folk älskar korkade blondiner. Det är det bästa som finns. Blondiner i korta kjolar, urringade tröjor, come on, alla älskar det. Så det är självklart att man spelar på den rollen. Man tjänar ju extremt mycket på det.”

Sedan kan man alltid fråga sig hur mycket de behöver försöka och göra sig till, för när Aschberg därefter frågar om någon av de tre känner till Lars Aduktusson (kom ihåg nu att detta är ett program producerat av TV8) skakar alla på huvudet.

Dock ger jag dem rätt i att deras bloggande mycket riktigt styrs av stereotyper och förväntningar. Återigen är detta en parallell till de mest fördummande program som erbjuds på TV. Hur skulle det se ut om alla som åkte till Robinson-ön kom jättebra överens, inte hade några konflikter, var lugna, harmoniska, rationella och sakliga? Boooring! Det är knappast en nyhet att alla deltagare i Paradise Hotel, Big Brother, Riket, Bonde söker fru och så vidare är scoutade, handplockade och extremt noga utvalda för att passa så dåligt tillsammans som möjligt. Man vill ha människor som alltid står på sig, är otrygga i sig själva och pratar först och tänker sedan.

Receptet för lyckad skräp-TV och framgångsrika bloggar är att de är personliga, innehåller någon form av enklare dramatik (gärna konflikt), är lättsamma och framförallt att det ska vara enkelt att följa med. Har du missat ett avsnitt så är det lugnt för det kommer ändå nya bråk som man kan följa ifall man missade upplösningen på det föregående. På samma sätt fungerar det om man inte har besökt någon av blondinbellornas bloggar på ett tag, för gör man en visit en månad senare och skummar igenom bilderna på nyshoppade kläder framför spegeln och koppar med caffé latte på något innerstadscafé är man genast ikapp igen.

Och vad är det då som gör att vissa tramsprogram och skräpbloggar får så god spridning och blir så omåttligt populära? Svaret här är heller inte så märkvärdigt utan det handlar helt enkelt om konceptet person-till-person, det vill säga samma sak som har gjort Dan Brown, Harry Potter och Stieg Larsson så framgångsrika. Människor är sociala djur och vi pratar gärna med varandra. Med bekanta pratar man gärna om mer allmänna och ytligare ämnen. Och eftersom man har fler bekanta än nära vänner blir de flesta samtalen inte speciellt djupa och filosofiskt analytiska.

Istället för att diskutera Friedrich Nietzsches syn på moralens ärftlighet och dess betydelse för den kritiska rationalismens studier av politiska samspel mellan religiösa och icke-religiösa institutioner i samhället (mycket intressant tema för övrigt), väljer de flesta hellre därför att prata om vem som åkte ur Robinson eller vad Blondinbella har hittat på under den senaste tiden.

Det blir därför lite konstigt när TV8-reportern i inledningen av programmet säger att “nu tar de yngre tjejerna över internet”. Jag kan hitta få personer som styrs så mycket av externa krafter som dessa blondinbellor. Om de börjar skriva om exempelvis politik skulle de tappa hälften av sina läsare på en vecka. Till skillnad från en tryckt tidning som människor köper av rutin (ibland till och med prenumerarar på) och därför kan sprida tidningens åsikter och belysa det som tidningen anser är viktigt (liberala Dagens Nyheter eller socialdemokratiska Aftonbladet, exempelvis), är det i bloggosfären läsarna som har makten, speciellt när det gäller blondinbellabloggarna. Uppfyller du inte de stereotyper och krav på lättsamhet med mera som ställs går läsarna bara någon annanstans.

Det ska vara bilder på gravida magar, dagens kopp med macchiato, hemmalagade lasagnen till middag, fyndkjolen från Zara, någon lustig person på bussen, och de nya partypumpsen. Gärna blandat med lite skriftligt gnäll om hur jobbigt det är med alla val i livet, all press i skolan och all stress om att blogga. Går du in i väggen och blir på smällen kan du inom kort kröna dig till bloggprinsessa.

Simon Hedlin Larsson

Tryck här för intressanta inlägg om:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s