En gång för längesen…

Ibland får jag lite kritik för att jag läser insändarsidor och ser debattprogram; det sägs att jag borde ägna tiden åt något mer givande istället. Själv tycker jag det är viktigt att försöka följa den folkliga opinionen för att veta vad vanliga människor faktiskt tycker. Och dessutom är det ibland ganska underhållande.

Oftast är det långa klagovisor om hur dåligt allting är och hur det har blivit värre på senare tid: “Vi sjuksköterskor har redan fått lönen sänkt” (DN 10/11), “Vi lärare arbetar redan mer än vi ska” (DN 13/11), “Pensionärer får det bara allt sämre” (SvD 11/11), och så vidare.

Det är rätt, man ska klaga när någonting är dåligt annars blir det sällan bättre. Men frågan jag ställer mig är när allt var så väldigt bra?

Någon gång för länge sedan – innan det började gå utför –  verkar det som om män och kvinnor behandlades lika. Alla tjänade lika mycket pengar – med betoning på mycket – ojoj, vad bra ställt alla hade det då! Dessutom var människor lyckliga. De hade arbeten som de tyckte om, och även korta arbetsdagar så att de hade gott om tid åt familj och fritid. Alla hade något vettigt att sysselsätta sig med, och köer inom den offentliga servicen hade ingen hört talas om.

När var då detta?

Ingen aning. Men historien om det lyckliga förr lär börja med: “Det var en gång en dront, en mammut och en Tyrannosaurus rex.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s