Bra att veta när man flyger med Ryanair

Ryanair får ständigt kritik och anklagas för att lura sina passagerare (se 1, 2, 3). Men varför flyga med Ryanair då? Det är ju ingen som är tvingad till det. Det är få rutter som Ryanair helt har monopol på, och det går alltid att ta sig fram till slutdestinationen genom att mellanlanda någonstans på vägen. Om nu Ryanair är så hemskt – byt flygbolag!

Svenska Dagbladet skriver att “[b]olaget toppar konsumentombudsmannens (KO) lista över klagomål från flygresenärer som anser sig illa behandlade.”

Detta säger förmodligen inte särskilt mycket, utan det lär snarare handla om att resenärer förväntar sig samma service när de reser med Ryanair som de är vana vid när de åker med SAS eller Lufthansa. Det är ju självklart att varje väska kostar att checka in, att maten ombord är svindyr, att biljetten inte går att boka om, att ersättningen för inställda avgångar inte är mer än biljettpriset och att det finns straffavgifter på i princip allting – hur skulle de annars gå med vinst när deras biljetter i många fall kostar en tiondel eller så av priset på en reguljär biljett?

Man får vad man betalar för helt enkelt, och vill man ha bättre service får man punga ut med mer pengar. Själv drar jag mig inte för att flyga med Ryanair. Så länge man vet vad man får för pengarna är det inga problem. Och tar man dessutom hänsyn till följande saker blir man varken straffad med extraavgifter eller irriterad över bristande information:

 • Att checka in en väska kostar 15 pund för 15 kg. Att checka in två väskor kostar 50 pund för 30 kg. Varje kilos övervikt kostar dessutom 15 pund i straffavgift, om jag inte missminner mig. Checka alltså helst inte in någon väska alls.
 • Incheckning sker via Internet. Biljetten skall skrivas ut och visas upp vid incheckning och ombordstigning. Om det inte finns någon automat på flygplatsen där man kan checka in och få sin biljett utskriven kostar det nämligen 25 pund eller så att få den utskriven vid disken eftersom Ryanair har slutat att erbjuda manuell incheckningsservice.
 • Det är max ett handbagage som får väga max 10 kg och max vara av dimensionerna 55 cm x 40 cm x 20 cm. På vissa flygplatser både mäter och väger de bagage. Även handväskor, kameraväskor OCH sådant som köpts i taxfreebutiker räknas som handbagage. Ibland är man tvungen att stoppa ner allt detta i en väska. Vad man dock kan göra, framförallt om man har handlat något dyrt i taxfreen, är att ha jackan över armen och ha påsen med taxfreevarorna under jackan när man ska visa upp biljetten vid gaten. Sedan är det bara att lägga påsen i hatthyllan när man bordat planet.
 • Allting ombord säljs till fantasipriset, och tipset för längre resor är därför att handla matsäck på flygplatsen. Köp dock inga drycker före säkerhetskontrollen eftersom allt som liknar flaskor i röntgen vanligtvis åker i soptunnan direkt.
 • De bästa platserna på flygplanet finns i mitten där de fyra nödutgångarna är. Där får man visserligen inte ha handbagaget under stolen framför vid start och landning, men benutrymmet är väsentligt större än vid vanliga sittplatser. Vill man gardera sig för att hinna först till dessa platser bör man köpa “prioriterad ombordsstigning” för motsvarande 4 pund.
 • Kan också tillägga att det inte finns någon anledning till att bli arg på vare sig personalen på flygplatsen eller besättningen ombord – de tjänar förmodligen mindre pengar än vad du gör och har inget att säga till om vad gäller vare sig straffavgifter eller ersättningar för inställda avgångar.

Trevlig resa!

Simon Hedlin Larsson

15 responses to “Bra att veta när man flyger med Ryanair

 1. Jag tvivlar starkt på att alla klagomål har med service att göra. Snarare är det den genuina oviljan att hjälpa en strandad passagerare det gäller. Att bara få pengarna tillbaka när ett flight ställs in hjälper ju inte mig att komma hem. Jag kanske får punga ut med 5000 kr hos ett annat bolag för att RA inte sätter in eller ersätter ett flyg. Genom att ta mina pengar har vi ett avtal om att forslas från A till B och kanske tillbaka till A.

 2. “ftersom allt som liknar flaskor i röntgen åker i soptunnan direkt.”

  …Det där är inte helt sant. Jag flyger med Ryan Air minst en gång i månaden och påstår nog att jag är rätt duktigt på att komma billigt undan vid det här laget. Det är inte otillåtet att ta med sig en TOM petflaska genom säkerhetskontrollen, som du sen fyller på. Sådeså.

 3. Bra skrivet Simon, och bra tips för de som vill flyga billigt med Ryanair!

  Sen är det fantastiskt att se alla dessa trångsynta människor som ska gnälla och spela besserwisser på VARENDA sida på internet där det går att kommentera…

 4. Mycket bra inlägg med tanke på att dom fått ännu mera kritik i tidningarna igår tror jag att det var som jag läste det senaste från detta flygbolag;
  Dom har en plan på att ta bort TOALETTERNA på alla flygplanen och ta bort bagagehyllan ovanför huvudena och bygga om till sovplatser!! Tänk om man skulle flyga till tex Asien och inte kunna gå på toa på ca 16 timmar?? och man behöver ju inte sovplats för en resa mellan 1-4 timmar. Det är ju löjligt!

 5. 韓国刺身専門店 東海
  韓国では、刺身をわさびじょうゆのほか、チョコチュジャンといわれる酢味噌につけて食べたり、
  特製だれとともに葉野菜で巻いて食べたりします。このお店でも、香ばしいオリジナルの特製だれが刺身とともに出され、
  本場韓国の食べ方で刺身が味わえます。

 6. Bli inte nödig för ofta bara om man kommer att införa “toa-avgifter”.
  Vem vet de kanske vill ha en 50-lapp från de nödiga. Mycket dricka och “laxerande mat typ katrinplommon kan bli en guldgruva.

  Servicen bekymrar mig inte så mycket men om planen börjar dyka i backen på grund av åsidosatt service är det värre.

 7. Med alla avgifter blir det inte mycket billigare. Priserna är bara lockpriser, och om man inte är expert på hur Ryan air fungerar i praktiken, är det svårt att veta vad man vågar välja bort. De gör allt de kan för att locka folk i dyra fällor.

 8. Tänkte bara fråga två frågor;

  Hinner man inchekning och allt på 40 minuter? Åker hemifrån vid 5 och är framma då, annars måste jag åka redan innan kl 12 på natten..

  Och jag har en väska som är mindre än 55 cm lång, mindre än 40 cm bred, men 21 cm hög. Gör det något tror du?

 9. Mycket bra inlägg! Tack för det Simon!

 10. Riktigt bra inlägg, detta var behövligt.

 11. Hej Simon!

  Vet du om man kan boka plats åt en väska?
  Typ instrument…

  Tack på förhand!

  Magnus

 12. I’ve been surfing online more than 3 hours these days, yet I never
  found any attention-grabbing article like yours.

  It is lovely price sufficient for me. In my view, if all webmasters and
  bloggers made good content material as you probably did, the internet will
  be much more helpful than ever before.

 13. Hur är det med husdjur? har en inne katt som jag tar med mig alltid. kan jag ha henne med i kabinett? vad kostar en katt biljett?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s