En fråga du inte kan svara ja på

Det finns en klassisk gåta som lyder ungefär: “Vilken fråga kan du aldrig svara ja på?” Och svaret brukar vara: “Sover du?”.

Egentligen är svaret (frågan) på frågan flerfaldigt, och ett annat exempel på en fråga som man inte kan svara ja på är den som ställdes nyligen vid en arbetsintervju: “Är du kvinnoförtryckare?”

Vad som är den egentliga frågan är ju vilket svar den som intervjuade förväntade sig.

Tankarna förs genast till flygresor med destination USA och den klassiska gröna lappen (tror den är utbytt nu?) som måste fyllas i och lämnas in för att man ska få besöka landet. Ni vet den där man får frågor i stil med:

  • Begick du brott mot mänskligheten under andra världskriget?
  • Har du för avsikt att begå någon form av terrorrelaterade brott under din vistelse?
  • Vet du hur man tillverkar en bomb och har du planerat att omsätta dina kunskaper i praktiken?

Även om frågorna är seriöst ställda känns det hela ändå mest som ett pre-promilletest; svarar du ja på någon fråga ska du liksom få blåsa i en alkoholmätare. Men jag är lite osäker på vad som faktiskt händer om man svarar ja. Har ju gått rykten om att man får ta nästa plan tillbaka dit man kom ifrån. Någon kanske vet?

Simon Hedlin Larsson

3 responses to “En fråga du inte kan svara ja på

  1. fniss…

  2. Den sistnämnda frågan kan vara bra att svara på om man söker till militär sprängämnesexpert eller möjligtvis pyrotekniker ;P

  3. Om man svarar ja på någon av ovanstående frågor så blir man hållen i förvaringscell i ungefär ett dygn, till dess att planet tillbaka till Sverige går. Om man nu kommer från Sverige. Annars tillbaka till där du kom ifrån.

    Detsamma gäller om passkontrollanten har haft en dålig dag, tycker du ser skum ut, ditt namn är felstavat eller snart sagt vilken anledning som helst.

    Det roliga med det gröna kortet är att man i och med att man fyller i det avsäger sig alla rättigheter till någorlunda fair bedömning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s