Miljöpartiet tågar framåt

Som jag konstaterade igår växer sympatierna för Miljöpartiet. De framstår som ett ungt och modernt parti, och deras framfart tros bero till stor del på väljarflykt från Socialdemokraterna – som nu tryggt kan rösta på MP och ändå få samma regering. Troligtvis lär även en del centerpartister vandra till Miljöpartiet nu när det finns risk att Centerpartiet tappar en del av sin miljprofil.

I en opinionsundersökning gjord av Aftonbladet och United Minds får Socialdemokraterna faktiskt under 30 procent (1, 2):

 • M: 27,4 % (+0,8)
 • FP: 6,8 % (+0,9)
 • C: 4,4 % (-0,2)
 • KD: 3,7 % (-0,5)
 • MP: 10,4 % (+1,8)
 • S: 29,7 % (-4,0)
 • V: 6,9 % (+1,2)
 • SD: 5,7 % (-0,3)
 • PP: 2,5 % (+0,4)
 • Övriga: 2,5 % (+-0)

Och med Socialdemokraternas mer liberala och miljöintresserade väljare går till Miljöpartiet, verkar det också som om väljarna på andra sidan skalan går till Vänsterpartiet. Nu är detta bara en av många opinionsundersökningar – och är det någonting historien har lärt oss är det att inte lägga för mycket vikt vid opinionsundersökningar – men det är ändå ganska intressant att försöka analysera eventuella förändringar i väljarsympatier.

Dock ska man komma ihåg att ett eventuellt ras för Socialdemokraterna inte betyder lika mycket som det gjorde på minoritetsregeringarnas tid. Nu är en röst på S och en röst på MP båda en röst på Mona Sahlin som statsminister. Samtidigt spelar det en avgörande roll för regeringssammansättningen, och för två partier som man kan säga har varit i ständig opposition, innebär fler röster på V och på MP att Sverige får vad Göran Persson förmodligen skulle kalla “en mycket oerfaren regeringen”.

Simon Hedlin Larsson

One response to “Miljöpartiet tågar framåt

 1. Ett “ungt och modernt” parti??
  Om man med det avser (mp)-mantrat “stäng-stoppa-lägg-ner-allt” så är det riktigt.
  mp är inget konstruktivt parti, det är ett hinder för allt som inte passar in i “det gröna”.
  Visserligen har man nu (sannolikt via W-strand) insett att sånt extremt inte bör synas lika mycket som det gjorde tidigare, man har på olika sätt dämpat ner “fundisarna” i ljudnivå, men de, åsikterna, finns fortfarande kvar.
  Vedeldning och vargpäls på, är framtiden..
  Hur det sen ska gå ihop med det framtida muslimska Sverige? Det får tiden utvisa.
  Där har jag min åsikt klar, fatalister och fatalism är ingen framtid, någonsin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s