Intolerans möts med intolerans

Svenska Dagbladet rapporterar:

“Två dagar efter den omvälvande folkomröstningen i Schweiz då 57,5 procent av befolkningen röstade för att förbjuda minaretbyggen, driver det högerpopulistiska SVP-partiet på ytterligare i sin kampanj mot islam. Högst på agendan står slöjförbud på offentliga platser. Dessutom vill partiet ha hårdare lagar mot tvångsäktenskap och kvinnlig omskärelse – företeelser som partiet hävdar är muslimska problem. Man vill också stoppa dispens från simlektioner för muslimska elever.”

Adrian Amstutz som är parlamentariker för SVP säger:

“Väljarna har gett en tydlig signal att man vill stoppa politisk islam som breder ut sig på bekostnad av våra värderingar. Muslimerna måste sporras att integreras i vårt samhälle.”

Jag tror ju knappast att slöjförbud kommer öka incitamenten för de muslimer som är intoleranta att ta åt sig västerländska värden, ungefär som den andra sidans anklagelser om islamofobi inte kommer att få människor att tycka bättre om islam. Men det kanske bara är jag?

Att motverka tvångsäktenskap och könsstympning stödjer jag absolut – det senare finns ju inte ens föreskrivet inom någon av de abrahamitiska religionerna, i alla fall inte inom islam – men för mig handlar det inte om att motverka en viss religion, utan bara om att skydda kvinnornas rättigheter. Att dela upp eller erbjuda dispens från simundervisningen har jag inte sett några sakliga argument för, och därför tycker jag inte att man kan kräva det. Däremot är jag för skolornas självbestämmanderätt och om skolledningen bestämmer sig för det tänker inte jag som politiker aktivt förbjuda det.

Simundervisningen är ingen tung integrationsfråga utan har mest kommit att bli en symbolfråga för de som tycker att detta är ett verk av islam och att man har fått för stort inflytande över samhället. Men som sagt, jag tycker politiker bör varken uppmuntra eller förbjuda i denna fråga – det är upp till skolorna att fatta beslut. Den lagstiftande makten bör istället fokusera på – som jag har tjatat om och kommer att fortsätta tjata om – att se till så alla som kommer till ett land lär sig språket, följer lagarna och kommer ut på arbetsmarknden eller börjar studera.

Och oavsett om några tycker att de frågor som jag inte tycker att politiker bör lägga sig i – som slöjan och simundervisningen – faktiskt är viktiga, så borde de ändå dela min uppfattning om vad som är högsta prioritet. När språkundervisningen fungerar dåligt och lagar inte efterlevs, är det då verkligen läge att börja stifta ännu fler lagar om frågor som dessutom måste anses vara betydligt mindre relevanta för integrationen?

Simon Hedlin Larsson

2 responses to “Intolerans möts med intolerans

 1. Kan bara hålla med dig här. Tycker du har en mycket bra blogg, du skriver lungt och sansat och jag håller med det mesta som du skriver.

  Jag undrar också ibland varför politiker verkar ha så konstiga prioriteringar. De lägger ner en massa energi på detaljer och sen glömmer de bort det viktiga.

  Kan det vara så att de inte vågar försöka göra något stort av rädslan att misslyckas? Det är lättare att förbjuda burkor än att få språkundervisningen att fungera…

  Det vore i alla fall en förklaring. Politiker är ju trots allt människor hur mäktiga de än vill framstå.

  Det var lite funderingar från mig i alla fall.

  Ha det bra

 2. Bra inlägg! Min personliga åsikt är att all form av diskriminering och förtryck av kvinnor ska motarbetas. Sverige har kommit en bra bit på vägen och har en bit kvar men jag blir mörkrädd när jag hör hur muslimer behandlar kvinnor (både sina egna och infödda svenskor). Att göra en sådan stor skillnad på man och kvinna är enligt min personliga åsikt rent kriminellt. Kvinnor tvingas skyla sig med slöja och om de vill bada offentligt så ska de bära en heltäckande dräkt, en s.k. burkini. Vilket skämt och hån mot mänskliga rättigheter! Männen däremot kan visst göra lite hur som helst?

  Tyvärr så verkar det finnas en kultur bland unga män (inte sällan muslimer) i förorter i vilken kriminalitet och våld glorifieras och svenska kvinnor anses vara horor som förtjänar att våldtas. Man hatar polisen och all form av ordningsmakt och man verkar vilja införa ett styre som bygger på våld och skräck. Det är skrämmande och påminner om länderna som dessa unga män och/eller deras föräldrar en gång flytt ifrån.

  Jag upplever inte islam som en speciellt seriös religion med tanke på den aggressivitet och hets som man bemöts med om man skulle våga (!) ifrågasätta deras livssyn och värderingar. En modern och mogen religion behandlar män och kvinnor lika och tål dessutom kritik. Islam är intetdera och behöver växa upp och mogna.

  Tyvärr så verkar islam ha en helt annan kärna än kristendomen. Jesus som profet förkunnade kärlek och förlåtelse. Profeten Mohammed däremot förkunnade snarare att med svärdets makt “omvända” så många som möjligt. Islam har sedan dag ett kretsat kring dominans och våld och tyvärr har religionen kvar mycket av detta mörka arv än idag.

  Tack för en bra blogg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s