Expressens smarta joggingtips

Expressen erbjuder idag joggingtips som de själva anser vara riktigt smarta. Förutom världsrevolutionerande råd om att tänka på skorna, hitta tempot, inte göra illa sig och dricka vatten uppmanas man även att inte räkna längd utan istället fokusera på tid.

Att räkna minuter istället för kilometer kan ju vara bland de mest korkade träningstips jag har hört. Om man normalt springer fem kilometer på en halvtimme menar Expressen alltså att man ska vara nöjd om man efter en slapp vintersemester springer fyra kilometer på dubbla tiden. Det spelar väl ingen roll att man sprang en kortare sträcka – det tog ju två gånger så lång tid?! Smart tänkt…!

Tidningarna borde satsa mer på att ta fram tips med lite högre kvalitet till sina listor. Publicera tre råd som verkligen är genomtänkta, istället för åtta råd som någon skrev ner på en servett under lunchen. Exempel på riktiga tips som skulle fungera för just detta tema är att man bör luta sig lite lätt framåt för att nedtrampen ska bli mjukare och påfrestningarna på knäna mindre. Det blir dessutom mycket enklare att springa, samt att det går fortare. Spända magmuskler är också bra att tänka på eftersom en rak rygg resulterar i en minskad risk för att man gör illa ländryggen.

För övrigt kan det också vara bra att fundera på varför man tränar; om ens främsta mål är fettviktminskning (populärt mål nuförtiden, framförallt bland unga tjejer) är det bättre att motionera i ett något lugnare tempo eftersom graden fettförbränning är högre. Riktigt högintensiv träning använder ju främst kroppens kolhydrater i form av glykogen och väldigt låga nivåer av fett, även om den totala energiomvandlingen såklart är högre.

Simn Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s