Bör världen stå stilla för att rädda klimatet?

Mitt i den värsta miljö- och klimathysterin är det verkligen tur att somliga tänker. Tack till Maria Rankka, Anders Ydstedt och Fredrik Johansson som i den lilla boken “Far och flyg!” försvarar människans rätt att förflytta sig.

Det finns faktiskt inga vettiga argument till att begränsa mobiliteten. Trots det går så kallade miljövänner ofta till attack mot transporter; att åka bil är att lika med att vara egoist och cykeln den kan man minsann ta sig var som helst med. I en tid då alarmisterna dominerar har flygbolagens stall av passagerarplan i praktiken målats upp som spann av satans avkommor.

Enligt isbjörnskramare och valrossklappare ska alla materiella ting ska vara närproducerade för att minska transporterna, vilket av någon anledning får en att fundera över om förlossningar bör uppmuntras till att ske i hemmet.

Tacka vet jag forskning och utveckling. När bilar drivs på elektricitet från fusion och flygplan använder solceller kommer vi inte bara ha löst klimatkrisen, energikrisen och den största globala geopolitiska frågan (olje- och naturgasberoendet), utan vi kommer även ha gjort mänsklighetens i särklass största insats för miljön.

Det är dags att världens mest utvecklade länder förbinder sig att lägga mer pengar på energiforskning. Ett sådant avtal skulle vara mer effektivt än hundra Kyotoprotokoll tillsammans.

Simon Hedlin Larsson

2 responses to “Bör världen stå stilla för att rädda klimatet?

 1. “och cykeln den kan man minsann ta sig var som helst med”

  Ja, det stämmer ganska bra. Hälften av bilresorna i Sverige är kortare än fem kilometer, och hälften av befolkningen bor inom fem kilometer från sina jobb. Det tar 20 minuter att cykla.

  Två tredjedelar av befolkningen bor inom tio kilometer från sina jobb, och två tredjedelar av kunderna reser kortare än fem kilometer för att handla dagligvaror.

  Och folk borde röra på sig mer. Varannan svensk är överviktig eller fet.

  Du hittar fler källhänvisningar här:
  Ecoprofile: De flesta rör sig inom tio kilometer

 2. Varför så ironisk? “Isbjörnskramare och valrossklappare”. Jättekul formulering! Världen blir inte bättre av cynism, eller hur?

  Ja, tacka vet jag forskning och utveckling. Det är nämligen precis det som sker just nu, just tack vare både klimatproblematik och debatt kring dess konsekvenser.

  De är ett problem med i stort sett alla klimatskeptiker. De drar alla upp sina enskilda ifrågasättanden och klipper och klistrar och det blir en rätt osammanhängande sörja av idéer och teorier som inte på ett bra sätt kan förklara de breda tvärvetenskapliga dragen som observerats.

  En analogi: det finns många enskilda vetenskapliga skäl att ifrågasätta “big bang”. Problemet är att de alternativa förklaringarna är ännu sämre på att förklara kosmos än “big bang”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s