Tacka vänstern för finanskrisen

Det är ingen nyhet att kvällstidningarnas ledarsidor håller lägre kvalitet än Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Exempelvis var det bara en vecka sedan Katrine Kielos i en ledarkrönika i socialdemokratiska Aftonbladet jämförde Socialdemokraterna med de utdöda dinosaurierna och tyckte det var konstigt att man i Sverige inte talade mer om marknadsekonomins brister i och med finanskrisen bara för att därefter avsluta med att “det inte finns något sådant som  ‘too big too fail'”.

Too Big Too Fail (eller TBTF som Harvardprofessorn Niall Ferguson uttrycker det) är en generell term för bankerna som på socialistiskt vis räddades av staten och som har gett det märkligaste tänkbara utfallet av finanskrisen där de finansiella institutionernas vinster privatiserades samtidigt som förlusterna socialiserades. Bear Sterns, Citigroup och AIG tjänade biljoner på att ta extrema risker som det senare visade sig egentligen vara staten (det vill säga skattebetalarna) som tog. Att då blanda in marknadsekonomi i denna kris som skapades av vänsterpolitik och sedan stoppades tillfälligt av densamma är ganska snurrigt.

Marknaden och den samlade kunskapen av sex miljarder människor har i detta fall, som i så många andra,  återigen fått vika sig för en liten elit som tror sig ha alla svar, där dessutom endast ett fåtal är folkvalda. Nu tar den lilla klicken toppolitiker över igen och media hejar på…

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s