En feministisk förebild

Många tycker att det är för få kvinnor som vinner Augustpriset, Nobelpriset och som sitter på chefs- och styrelseposter. Men de flesta bara gnäller medan det är få som gör något praktiskt.

En av dem som verkligen gör något är dock KTH-studenten Emelie Andrén Meito som tillsammans med en kompis har startat Womengineer.se.

I en intervju förklarar hon: “Genom womengineer vill vi förklara vad en ingenjör gör. Vi har skapat hemsidan för att det finns för få tjejer i klassrummet.”

Okunskap om vad det innebär att läsa till ingenjör gör att många tjejer idag inte vågar söka, menar hon.

Andrén Meito förklarar också att bristen på kvinnor som söker leder till att få kvinnor blir ingenjörer och att det därför inte är så konstigt att de flesta som utses till chefer är män. Men med hemsidan hoppas hon kunna bidra till att på sikt förändra detta genom att inspirera tjejer till att välja teknikutbldningar.

Hon avslutar intervjun med:

“Jag vill inte tro att jag ska bli sämre behandlad ute i arbets­livet för att jag är tjej. Och jag vill inte bli inkvoterad.”

Så kloka personer är sannerligen en bristvara.

Simon Hedlin Larsson

3 responses to “En feministisk förebild

 1. Så du tycker inte att artikeln i SVD är lite som “apor i en bur”? Titta här har vi en kvinna som läser på KTH! Wow kolla hennes tjocka brillor som hon fått av alldeles för många timmar framför datorn… Förstår inte meningen med jämnställdhet! Visst ska vi ha samma lön men den kommunistiska tanken att allt ska vara lika är bara tragisk! Jag bryr mig inte om vilket kön där är på dem som pluggar på KTH eller som sitter i företagsstyrelser! Bara arbetet blir gjort!

 2. Hej Simon!

  Tack för dina otroligt fina ord. De värmer verkligen ska du veta. Till skillnad från ovanstående tror jag nämligen att en jämnare könsfördelning leder till ett mer utvecklat och framgångsrikt land.

  Nu finns en ny intervju uppe på hemsidan också. Therese Jombart som arbetar med Sociala medier i Sydamerika. Läs den!

  God jul, Emelie

 3. Hej!

  Jämställdhet är ofta lite lustigt. Den är nästan alltid på kvinnans villkor. Det ska vara jämställt i hur många som läser på KTH och bolagsstyrelser, men när det gäller antalet som läser på universitet är det aldrig några debatter om könskvotering eller liknande. Jag kan tycka att det är lite märkligt.

  God jul, Robert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s