Varuhuset PUB tar ställning i frågan om Nordkorea

Nu har tydligen de nordkoreanska jeans som jag kommenterade igår stoppats från försäljningen på PUB.

Varuhuschefen René Stephansen säger till Associated Press: ”För oss är det här inte en fråga om Noko Jeans – det handlar om en politisk fråga som PUB inte vill förknippas med.”

Denna metod var väl kanske inte den mest genomtänkta då jag aldrig tidigare har hört att PUB har stoppat försäljning av produkter bara för att de har importerats från ett specifikt land. Nu framstår man ju, paradoxalt kan tyckas, automatiskt som varuhuset som faktiskt tog ställning till en internationell politisk fråga.

Och vilket är budskapet man sänder? Handla aldrig med Nordkorea; produkt, produktionsvillkor, arbetarnas löner – allting kvittar! Nordkorea är en diktatur och bara vi isolerar landet så det blir tillräckligt fattigt och tillräckligt många människor svälter ihjäl så kommer diktatorn som ägnat hela sin politiska gärning åt att förtrycka folket plötsligt att lämna ifrån sig makten. Slutet gott, allting gott!

Bilden är hämtad här.

Eftersom ledningen på PUB uppenbarligen är sådana moraliska demokratikämpar som inte vill förknippas med diktaturer utgår jag från att PUB snarast möjligt kommer att stoppa försäljningen av alla kinesiska produkter. PUB bör också förbjuda försäljning av kubanska cigarrer och singaporainska elektronikvaror. Och jag förmodar även att ingen i PUB:s ledning någonsin har tankat på OKQ8, eller på något sätt direkt eller indirekt har tagit del av energiproduktion från Ryssland, Venezuela eller Mellanöstern. Diktaturer skulle vi ju inte ha att göra med, eller hur var det?

I och med att världens rikaste länder, enligt PUB, inte ska handla med världens fattigaste diktaturer vore det intressant att höra om Stephansen tycker att det är ett misslyckande att världen har handlat så mycket med Kina under de senaste decennierna att fler än 500 miljoner kineser har lyfts ur fattigdom sedan 1981. Detta går ju helt uppenbart emot LO:s och PUB:s isoleringsstrategier. Folket skulle ju svälta ihjäl så att diktatorn i fråga tillslut kapitulerade, eller har jag missuppfattat målet med de bojkotter och försäljningsstopp som förespråkas?

Simon Hedlin Larsson

One response to “Varuhuset PUB tar ställning i frågan om Nordkorea

 1. Åhh nej men nu krävs lite eftertanke. PUB hävdar att de inte vill förknippas med den politiska frågan, inte att de tar ställning mot allt som inte är perfekta demokratier. Men här får Nordkorea framstå som ett land där man kan bedriva handel, och att allt som behövs är lite härliga småföretag som *N*OK*O så kommer allt bli så mkt bättre.
  Troligen är killarna snälla, men naiva. Du verkar ju påläst, visst förstår du att allt inte är svart eller vitt? Inte sjutton förändrar de ett skit i Nordkorea genom att köpa några jeans därifrån? I fabriker de besökt på plats. Besök som är väl regisserade av regimen för att besökarna ska åka hem och säga, oh men det här är givande och regimen har fina fabriker.
  Jag ser gärna handel, även med företag i regimer, men inte när “företagen” inte är företag, utan statsapparater.
  Har själv rest runt i Burma och i Kina, och jag kan säga att det finns grader även i helvetet.
  bättre om man ska handla av diktaturer att det är stora ftg som åtmninstone har skuggan av en chans att ställa krav.
  Och om killarna varit intresserade av att bidra, att förändra så hade man bokat ett möte med Amnesty eller Unicef och fråga hur man bäst kunnat bidra, tex genom att köpa jeeans i Italien och sen skänka överskottet till nån som verkligen ser till att pengarna gör skillnad. Men då hade man ju inte fått splatmeter, eller hur?

  hej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s