SJ:s många bäckar små

SJ har på ett år tappat från 63,1 (av 100) till 55,6 i betyg enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI) senaste mätning.

“Det finns inte en enskild anledning till raset, det är en verkligt bred nedgång,” säger Johan Parmler, vd för Svenskt Kvalitetsindex, till SvD.

Och det är precis det är som illustrerar innebörden av uttrycket “många bäckar små”. Man har flera problem som enskilt är så små att de kanske inte spelar någon roll, men som tillsammans gör en ganska irriterad och missnöjd. Försenade tåg, problem med biljettköp och undermålig service anses vara tre skäl till att SJ: betyg har sjunkit så pass mycket på bara ett år. Införandet av ID-kontroll hjälpte förmodligen inte heller.

När jag studerade fysiskt i Lund förra året åkte jag mycket tåg mellan Stockholm och Lund, och det jag störde mig allra mest på med SJ var en mycket liten sak, men som ändå väckte enorm irritation: platsbokningen på Internet. Det är nämligen så att till skillnad från när man flyger och ska checka-in så finns det inte någon översiktskarta där man kan se vilka platser som är upptagna och inte.

Istället tvingas man i en rullgardinsmeny välja “Sök plats” för att i ett formulär mata in vagnsnummer och önskat platsnummer. Därefter trycker man på “GÅ VIDARE” och “GÅ VIDARE” igen innan man kommer till sidan där man kan slutföra köpet. Först då får man veta om plats 2:34 (bästa platsen på tåget) är upptagen eller ej. Är önskad plats plats redan bokad är det bara att börja om igen. Och sådär kan man hålla på ett tag. Tror det tog en kvart eller så för mig igår att hitta lediga platser för min Köpenhamnsresa nästa vecka.

Visst, det här är egentligen ingen stor sak alls. Men ärligt talat, hur svårt är det att fixa då? Tar förmodligen bara ett par timmar att sätta ihop ett sådant system – platsbokningarna finns ju redan lagrade. Allt som behövs är ett sätt att på grafisk väg visa vilka platser som redan är upptagna. Och som sagt, när problem som biljettstrul, signalfel och stillastående tåg ute i svensk vildmark tillkommer utöver denna bagatell tycker jag faktiskt inte det är så konstigt att en del flygbolag får uppåt 70 i SKI, medan SJ får jobba på bra framöver för att ens ta sig upp över 60 igen.

SJ – vi ses nästa vecka!

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s