Det sämsta som kunde hända

Gårdagens attack mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi var mycket olycklig (se 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). I alla fall för oss som hoppas på en förändring av maktbalansen i Italien och ökat inflytande för det italienska folket. Efter att Berlusconi fick en souvenir kastad i ansiktet igår i Milano kommer säkerligen opinionssiffrorna svänga till hans fördel.

Berlusconi äger mer än hälften av Italiens tv-kanaler, och hela hans imperium av fastigheter, medier, bokförlag och fotbollslag har han byggt med politisk hjälp. Åtskilliga gånger har han åtalats för korruption och för att vara delaktig i gigantiska mutskandaler. Men varje gång räddas han av gonggongen och Corte Suprema di Cassazione (motsvarigheten till Högsta domstolen i Sverige), eller får fallet preskriberat. Senast har han försökt rädda sitt skinn genom att lägga fram ett nytt lagförslag som innebär att varje rättegång får ta max två år per instans, det vill säga sex år totalt. Detta skulle nämligen ogiltigförklara flera åtal mot Berlusconi (som har tagit längre tid), och utöver det 10 000 andra rättegångar.

Vi som är intresserade av internationell politik brukar ofta måla upp Italien som den värsta sortens demokrati i västvärlden. Politisk instabilitet, korruption och populism. Berlusconi är mannen som har lett tre regeringar på 15 år, trots att han bara suttit vid makten sju av dem. Han har byggt ett av landets största finansimperium med hjälp av politiska kontakter, ett imperium som han sedan utnyttjat för att framgångsrikt leda högerpopulisterna Forza Italia till stora framgångar. Åtskilliga gånger har han åtalats för korruption, men är inte rädd för att presentera nya lagförslag för att stoppa alla åtal mot honom.

Om Italien lider av just politisk instabilitet, korruption och populism symboliserar Berlusconi tveklöst uttrycket “mer av samma”. När hans stöd äntligen började sjunka, bland annat i och med skandalen om att han i praktiken mer eller mindre har drivit en bordell i en av sina lyxvillor, skedde så gårdagens attack som genast gör honom till en martyr. Blodig i hela ansiktet, skärrad blick, bruten näsa. Bilderna kablades ut över hela världen, och efter att Berlusconi kom till sjukhuset och fick en morfinspruta lär han ha varit världens lyckligaste man – av flera anledningar.

Hade man trott mer på konspirationsteorier hade man ju kunnat hävda att attacken var planerat in i minsta detalj. Att detta hjälper Berlusconi att sitta kvar vid makten är dock ett faktum. Jag lider med det italienska folket.

Simon Hedlin Larsson

20 responses to “Det sämsta som kunde hända

 1. Fast den svenska “demokratin” är inte så mycket att hänga i julgranen heller.

  S valfuskar varje val. 7-klövern har nästan exakt samma politik (fast lyckas ändå få folket att tro att de har val). Median är totalstyrd av politiska intressen. Vi har ministerstyre. Politikerna bestämmer vilka som får bli nämndemän och utser så gott som alltid andra politiker, och har alltså rätt att döma människor (i en demokrati skiljer man på lagstiftande/dömande/upprätthållande)….osv

  Det är lätt att klanka ner på andra länder, men med tanke på hur Sverige ser ut så kanske ni borde ta en titt på Sverige först.

 2. En ynklig kommentar av dig, Simon Hedlin Larsson. Osakligt och vänstervridet är ledorden i det du skriver. Totalt förakt för det italienska folkets politiska vilja.

  Berlusconi är den politiker som Italienska folket valt. Det tycker du inte om och försöker på alla sätt att underminera den politiska proccessen.

  I din artikel så gnäller du och hoppas på “ökat inflytande för det italienska folket”

  Vad är det här för trams? Att du kommer med en lika påhittad konspirationsteori och hävdar krystat att attacken ” kunde vara planerad in i minsta detalj. Att detta hjälper Berlusconi att sitta kvar vid makten är dock ett faktum”.

  Du visar tydligt var du står. Skäms!

  • Om man, som enda ledare i ett någorlunda civiliserat land, lyckas genomdriva att man själv som ledare ska stå få över lagen, så har man övergivit alla former av demokrati.
   Han är en diktator och Italien är inte en demokrati. Inte konstigt att det är korrupt och att maffian finns kvar och frodas, när presidenten är en del av maffian själv.

 3. UncleBob> Grattis. Det var den mest substanslösa kommentaren jag läst på länge.

  Skönt för Simon att någon refererar blogginläggen i alla fall. Och totalt förakt för det italienska folkets politiska vilja? Det italienska folket är, vad gäller det mesta, förda bakom ljuset eller manipulerade.

  ”Du visar tydligt vart du står. Skäms!” Ja, detsamma käre Bob.

 4. sverje behover Islam!

 5. Spobmep
  Gör dig inte löjlig. Substanslös? UncleBob har helt rätt. Vem är du att döma ut italienska folket som “förda bakom ljuset eller manipulerade”?
  Har du läst “sanningen” i svensk media?

 6. Kare Simon,
  Berlusconi kom till makten genom demokratiska val, en majoritet av det italienska folket ville ha honom till premiarminister.
  Sarskilt efter den soppa som den tidigare center-vanster alliansen med Prodi i spetsen hade stallt till med.Eller hur, Simon?Vad tyckte du om dom?
  Berlusconi har blivit aklagad ett antal ganger for saker som han mojligtvis har och mojligtvis inte har gjort. Det samma hander dagligen ett stort antal personer i Italien som innehar poster av en viss tyngd eller betydelse, antingen man ar politiker, manager for ett fotbollslag, overlakare pa ett sjukhus eller till och med teoretisk kung.
  De aklagare som i Italien kallas for “magistrati” har en enorm juridisk makt, och den anvander dom ofta och garna till att “satta dit” folk, anklagelser haglar pa mycket losa grunder, eller inga grunder alls. Den stora majoriteten magistrati tillhor vanstern.
  Dom tva storsta dagstidningarna, La Repubblica och Il Corriere della Sera tillhor inte Berlusconi. (Det gor forresten inga av dagstidningarna som till skillnad fran TV inte har plikt att vara politiskt neutrala.)De bagge tidningarna, framfor allt la Repubblica agnar sig dagligen at att smutskasta Berlusconi och hans privata angelagenheter, mycket sallan ar deras attacker baserade pa politik.
  Eller vad tycker du Simon?Och vad har du for uppfattning om nyhetsrapporteringen pa Canale 5 i jamforelse med Rai 3?

 7. Men menar ni att bara fòr att en politiker (hòger el. vànster) kommit till makten genom ett demokratiskt val àr han/hon demokratisk per automatik och representerar folkets vilja? Det tycker inte jag! Aven Hitler kom ju till makten genom ett demokratiskt val…

 8. Karin
  Det var en konstig antidemokratisk uppfattning du har. Givetvis representerade Hitler folkets vilja när han kom till makten genom demokratiska val.
  Att Hitler sedan avskaffade demokratiska val hade nog att göra med att han själv misstänkte att han inte hade folkets stöd längre.
  Berlusconi däremot är nyligen demokratiskt vald med stor majoritet. Självklart representerar Berlusconi folkets vilja och att antyda något annat visar inte bara på att man är antidemokratisk utan också att man föraktar folket som valt sin representant. Speciellt om man som många tillåter sig att insinuera att väljarna “inte förstår” eller är ”förda bakom ljuset eller manipulerade”.

 9. Det bör väl tilläggas att “det tyska folket” inte direkt röstade fram Hitler. Visst var NSDAP det största partiet, men de fick som mest 37% av rösterna.

  Till skillnad mot Lars Ohlys favoritgrabbar i Ryssland som tog makten med våld (surprise, så ovanligt för vänsterpacket).

 10. Jag tror vi får genomföra en historielektion för de vänstervridna här på detta forum, illwillfn.

  Okunnigheten om kopplingar mellan kommunister och nazister är stor.
  Att Hitler paktade med Stalin är ett historiskt faktum. Det brukar de röda vilja glömma.
  Det är så typiskt att referera till Hitler för att “han också var demokratiskt vald”. Och?

  Det byggdes även autobahn under Hitlertiden.
  Skall vi dra någon korkad slutsats av detta också? Förbjuda motorvägar?

  Det skall vara någon från vänstern för att vara tillräckligt korkad för att försvara attentatet mot Berlusconi. Det är ingen jag skulle rösta på eftersom jag inte är italienare.

  Men att slå honom blodig är fel. det begriper alla utom en psykopat med våldsfixering.

  Väldigt många vänsterdrägg stöder misshandeln.
  Jag är inte förvånad. Inte det minsta.

 11. Hammas i Palestina, Ahmadinejad i Iran…också demokratiskt valda… Men dem anser vi vara terrorister och diktatorer. Hur går det ihop?

  Enkelt: Storebror har berättat för oss vad vi ska tycka, och då tycker vi om Berlusconi men inte Hammas.

  Berlusconi är en fascistisk skojare och Italien kommer inte bli taget på allvar så länge de tillåter den tölpen att vara kvar på makten. Nä släng fler suvenirer i nyllet på den klåparen! (Hade inte varit fel om någon dängde en miniatyr moské i huvet på Ahmadinejad heller…)

 12. Hur kommer det sig att man blir kallad “vänstervriden” och “vänsterpacket” så fort man kritiserar makthavare som flörtar med totalitärism? I vartenda forum på nätet dyker ni upp och spyr upp er idislade galla. Tänk efter istället! Märker ni inte att era meningsmotståndare använder argument istället för glåpord? När blev ni senast kallade “högerpacket”?

  Väx upp

 13. @DNME Det finns flera passande beteckningar på sådana som tillgriper våld för att stärka sin politiska sak.

  Ingen av dem är “demokratisk” . Det ordet är förbehållet människor som tar avstånd från politiskt våld.

 14. @UncleBob Du menar som USA? Som Israel? …nä du har förstås rätt, de är inte demokratiska de heller…

  Du ser, allt beror på vilket lag du håller på!

  När det demonstrerades i Teheran talade media om studentuppror och polisbrutalitet (och det var innan någon blivit skjuten)…jag kommer ihåg speciellt en artikel som talade om “otäcka bilder” som visade sig vara en man som knuffades ner av polis från ett lågt tak och kunde springa vidare. I artikeln under står det i förbifarten att en ung kvinnan i Lund blivit slagen blodig av polisen under ockupationsfestivalen.

  Olustigt att se att när vår fiendestat Iran knuffar demonstranter är det fruktansvärt polisbrutalitet men när vår egen polis slår unga kvinnor blodiga så “hade hon säkert förtjänat det”.

 15. Vänstern bevisar än en gång att de inte har någon demokratisk legitimitet. När en psyksjuk ITALIENARE flippar ut och anfaller en demokratiskt vald ledare för Italienså applåderar vänstern unisont.
  Samma galenskap som hos Anna linds elller Palmes mördare?
  Då vet vi vad ert prat om fred och demokrati är värt IRL.Tillräckligt många av er är våldsfixerade, det märks extra tydligt nu.
  Som små röda löss i fanan kryper de fram när det vankas blod….. ja men tjena!

 16. @illwillfn: …nu var ju Ryssland inte direkt en demokrati utan en vanskött diktatur. Lite svårt att få makten i ett val då.

  Det finns ingen egentlig skillnad mellan Stalinism och Nazism

 17. Pingback: Den ädle Berlusconi « www.SimonsBlogg.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s