Mindre roligt att vara flygresenär

Ni kanske minns skillnaden att resa till USA före respektive efter terrorattackerna den 11 september 2001. Efter förra veckans försök till attentat på en flight till USA har nu president Barack Obama uttalat sig och bland annat pekat på brister i säkerheten. Man kan ju bara föreställa sig hur svårt det kommer vara för icke-amerikaner att besöka och bosätta sig i USA framöver…

Till följd av juldagens misslyckade terrorattentat har nu Amsterdams flygplats Schiphol infört kroppsskanning av alla som passagerare som reser till USA. Att andra flygplatser vidtar samma åtgärd under det kommande året är att vänta. Dock finns det många anledningar till att vara skeptisk till stärkta säkerhetskontroller, och till att ifrågasätta vilken nytta detta verkligen gör. Som tidigare konstaterat finns det mycket som tyder på att verka för minskad fattigdom och ökad sekularisering är långt mer effektivt än att lägga mer resurser på passagerarkontroller.

Den konservativa tankesmedjan The Heritage Foundation drar också en liknande slutsats:

“Rather than spending billions of dollars more on airline security, the smarter answer would be to make sure suspicious persons are routed to secondary screening. These simple measures would still not be foolproof, though. Therefore, an even better strategy would be to break up the conspiracies that recruit, organize, train, and dispatch terrorists long before would-be bombers buy their plane tickets.”

Tyvärr leder starka känslor ofta till irrationella lösningar, och således får vi som tror på mer riktade åtgärder förmodligen vika oss för den djupt rotade rädslan och säkerhetshysterin. Ett hett tips för övrigt är att vid resor till USA hädanefter undvika New Yorks flygplats Newark så gott det går. Där kommer det nämligen bli fullständigt kaos.

Simon Hedlin Larsson

8 responses to “Mindre roligt att vara flygresenär

 1. ja, det är bara att beklaga. Man känner sig kränkt redan idag när man flyger och nu blir det ännu värre. Det konstiga är varför man inför dessa saker på flyg när man kan göra lika mycket terrordåd på t.ex. tåg. Där finns ingen säkerhet alls. Fast vi får väl vänta några år innan det är samma fascism där.

 2. Ja det är sorligt, det känns som de rider på terrorvågen och inför alla sorters integritets kränkande åtgärder på befolkningen. Inte ens forna kommunist ledare hade kunnat drömma om denna möjlighet till övervakning.

  På Dn går det nu en omröstning om man kan tänka sig att kroppscannas om det skulle göra resan säkrare, en överväldigande majoritet svarar ja. Frågan kommer snart vara “Kan du tänka dig ett finger i baken om det gör din resa säkrare”? , återstår att se vad folket röstar i den frågan.

 3. Jodu skanna mig din perversa fanskap så ska jag knäcka nacken på dig .. Till herr skannare på flyplatsen.

  Är folk helt körda i huvudet ELLER?

  Ska man tillåta allt pga några har terrornojja för något några korrupta politiker skapat.

  Köper inte skiten.

  Försök skannamig bara

 4. Det är bara att finna sig i det. Så länge det finns terrorister som vill ta ditt liv. Eller säg till terroristen: “Snälla terrorist spräng inte mitt plan för jag vill inte bli nakenskannad!”

 5. Ja jag skulle känna mig väldigt “kränkt” sittande i ett flygplan på väg att störta i atlanten på grund av att bombattantat. Tror ngn på fullt allvar att denna s k kroppsscanning införs av perversa orsaker?

 6. I Moskva har de scannern, så otroligt smidigt, tar bara ett par sekunder och man slipper allt tafsande som på andra flygplatser.

 7. För att få 1 miljard västerlänningar att säga nej till frihet, integritet och full yttrandefrihet så behöver man således endast anlita 1 st “bombman” … Att “ta över världen” och få den att rätta sig efter de ideal man själv föredrar är således väldigt enkelt 2010. Vad säger det om västvärldens mentala utveckling? .. Jag menar, är våra demokratier inte mer stabila än att man kan ta ned dem med 1 attentat per år så bör vi nog tänka efter en extra gång innan vi försöker exportera detta statsskick. I dagsläget bombar vi ihjäl civila för ett system som på 10 år kunde destabiliseras av en man i en grotta liksom .. Evolutionsmässigt sett så är det inga höga poäng direkt.

 8. Pingback: Lärdomar om terrorismen från 00-talet « www.SimonsBlogg.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s