Snart är Haiti bortglömt igen

Hela världen uppmärksammar just nu Haiti (se 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15). Plötsligt verkar de flesta verkar engagerade i den lilla, annars obetydliga västindiska staten (DN.se har publicerat dubbelt så många nyheter om Haiti den senaste veckan än antalet gånger landet omnämndes på hemsidan under hela förra året). Människor skänker pengar och går med i Facebook-grupper. Man stoppar Twitter-aktiviteterna i fem minuter för att visa hänsyn mot Haitis befolkning (igår kl 21 CET), och på tisdag kommer flera hundratusen att klä sig i rött av samma skäl.

Men spelar allt detta överhuvudtaget någon roll? När några ungdomar sparkade ihjäl en jämnårig på Kungsholmen startades en berömd Facebook-grupp vid namn “Bevara oss från gatuvåldet“. En stor manifestation hölls i Kungsträdgården där tusentals människor visade att man tog avstånd från våldet. Två och ett halvt år senare kan man fråga sig om våldet har minskat. Nu är det visserligen svårt att med stor säkerhet fastställa brottsligheten eftersom vi bara har antalet anmälda brott respektive uppklarade fall att gå på. Men det totala antalet anmälda brott har i alla fall ökat med drygt 6 procent de senaste två åren (räkna själva på Brå:s hemsida). Antalet fall av misshandel har stigit med över 3 procent, och antalet fall misshandel mot barn 0-6 år har stigit med 28 (!) procent. Eftersom de flesta manifestationer och aktiviteter skedde i Stockholm kan man dock välja att enbart se till Stockholms brottsstatistik. Där visar det sig emellertid att antalet fullbordade mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång har stigit med 66 (!) procent bara under det senaste året. Trots att det hela tiden har funnits en Facebook-grupp med över 100 000 medlemmar som krävt att våldet ska minska!

Ett annat exempel är den senaste gången man fick telefonsamtal, mail, Facebook-meddelanden och SMS om att ta på sig någonting rött. Då gällde det munkarna i Burma. Är det någon som har koll på hur läget egentligen är i Burma idag? Har militärjuntan avgått? Har Aung San Suu Kyi släppts fri? Har den burmesiska befolkningen fått det bättre ställt? De dystra svaren på de tre sistnämnda frågorna är nej, nej och nej. Däremot toppar Burma inflationsligan och slutade år 2008 på en god tredje plats med 35 procents inflation.

Hur är det med Sudan då och folkmordet i Darfur som för ett tag kom att liknas med Rwanda i början på 1990-talet? Har västvärldens pengakastning hjälpt? Förra året tog Sudan emot sjunde mest bistånd i hela världen, och dessutom bra mycket mer per capita än Vietnam (4), Etiopien (5) och Pakistan (6). Biståndet – som i Sverige även kan benämnas fyraprocentsslöseriet – har inte fått den korrupta regimen att lämna över makten till folket (surprise, surprise). Snart är det val och Omar Hassan al-Bashir lär med största sannolikhet bli omvald, samtidigt som den regeringsstödda Janjaweedmilisen knappast har marginaliserats. Män mördas, kvinnor våldtas och barn hjärntvättas till att bli soldater. Stridigheterna mellan NCP och SPLM fortsätter, liksom konflikterna mellan boskapsskötare och bönder, rebeller och miliser, islamister och kristna fundamentalister, och sudaneser och ugandier. Och civilbefolkningen betalar fortsatt det högsta priset.

Om ett halvår eller så kommer Haiti vara bortglömt för att någon annan fråga står på tapeten, och landet kommer vara precis lika, om inte mer, politisk instabilt som det varit tidigare. Korruption kommer varvas med militärkupper som sätter oliktänkande i exil, människor kommer fortsätta svälta, och allt kommer vara precis som vanligt för människorna i det utsatta landet vars fattigdom når sådana extrema nivåer att den endast matchas av de fattigaste länderna söder om Sahara.

Bilden är hämtad här.

Simon Hedlin Larsson

4 responses to “Snart är Haiti bortglömt igen

 1. Jag håller med i det du säger men att ge upp hoppet är inte ett alternativ och när tillräckligt många reser sig så sker förändring.
  I sommras hade jag ett grönt armband för att stödja den gröna vågen i Iran och även igår hade jag en grön T-Shirt på mig.

  Visst, det hetaste ämnet på twitter är inte Iran längre och fler och fler tar bort sina gröna avatarer.
  Men en förändring har skett och är på väg att ske för att en hel värld stödde den gröna vågen och sa nej till förtryck.

  Visst, Haiti är litet och kanske glöms det bort eller så byggs det upp igen.
  Precis som Thailands små öar efter tsunamin.

 2. ERn av wäldens mest korupt land .Tyvär folk få ta vad de röstat fram .

 3. amin: Jag tror inte jag någonstans uppmanade någon till att ge upp hoppet – snarare tvärtom. Att viktiga saker glöms bort och engagemanget avtar är ju en av de tre viktigaste orsakerna till att det inte blir några större förändringar, trots att så många vill det.

  Den andra orsaken är att man oftast fokuserar på fel lösningar. I klimatfrågan exempelvis vill man gärna skära ner på koldioxidutsläppen, men den rätta lösningen är ju att stoppa dem helt genom att ersätta fossila bränslen med kostnads- och energieffektiv energi som förmodligen kommer vara en kombination av sol- och kärnkraft, vilken tas fram av att vi satsar väsentligt mycket mer pengar på forskning.

  Ett annat exempel på dum lösning är biståndet som tyvärr får alldeles för mycket fokus. Vi kan ju fortsätta kasta pengar hit och dit och hoppas att det åtminstone gör mer nytta än skada, men särskilt effektivt är det få som påstår att det är. Vad vi vet skulle hjälpa världens fattiga länder att både bli rikare, friare och mer miljövänliga däremot är en avveckling av alla gigantiska handelshinder som den rika världen infört och upprätthåller av rädsla. Men för många väger dessvärre “svenska jobb för svenskar” tyngre än fattigdomsbekämpning, rent vatten och skola för alla barn, och då föredrar man att stoppa en tjuga i en insamlingsbössa och nöja sig så.

  Och den tredje viktiga orsaken till att förändringarna sällan blir så storskaliga och snabba som många hoppas på är helt enkelt för att världen är så komplex. Mirakelkurer finns inte. Det går inte att göra om länder som Haiti, Somalia och Afghanistan till demokratiska industriländer i en handvändning.

 4. Pingback: Den rika världens ångest « www.SimonsBlogg.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s