Liveuppdatering från finalen mellan Roger Federer och Andy Murray

Då har första set i Grand Slam-finalen i Australian Open 2010 spelats. Roger Federer började med att bryta Andy Murrays serve i skottens första servegem, men detta framstod närmast som en tillfällighet då Murray bröt tillbaka omedelbart. Därefter höll finalisterna sin serve till 4-3 då Federer fick en ny chans att bryta, vilket han också gjorde. I efterföljande gem höll han sin serve och första set var plötsligt relativt snabbt över med resultatet 6-3 till schweizaren.

Vad som utmärkte första set var kombinerat lugn och aggressivitet från Federers sida. Han styrde spelet, och trots att Murray spelade riktigt bra (hygglig förstaserve och få utslagna bollar) var det ändå skillnad mellan spelarna. Som väntat förlorade inte Federer de flesta poäng som Murray vann på grund av att Murray slog otagbara bollar, utan på att Federer slog bollen utanför banan (mestadels med forehanden).

Det som talar för att Murray ska komma igen är främst det faktum att bara ett av fem möjliga set har spelats – än så länge kan allt hända. Vidare så servar Federer något instabilt, och trots ett flertal serveess har Murray ändå fått ett par breakchanser, och kommer ofta upp till X-30 i Federers serve. Vinner Murray set nummer två är han helt klart med i matchen. Förlorar skotten emellertid kommer han ha mycket svårt att hämta upp det 0-2-underläge som han ställs inför. Det kräver nämligen otrolig rutin, styrka och vinnarmentalitet – något som Murray är lite för oerfaren för att ha tränat upp ordentligt.

Roger Federer – Andy Murray: 6-3

* Uppdatering 1

Klasskillnad. Så kan man enklast beskriva andra set i Grand Slam-finalen. Federer bröt direkt även i detta set och Murray lyckades aldrig komma i närheten av att komma igen. Under hela setet lyckades Murray inte spela sig till en enda breakboll. Federer, å andra sidan, vann sin första och hade sedan många chanser att dryga ut ledningen då han totalt spelade fram 7 breakchanser. Dock vann han inte fler efter den första – Murray servade bra vissa bollar medan Federer slarvade något – men vad gjorde det när Murray aldrig fick tillfälle att bryta tillbaka?

Andra set var en kopia av första set, fast i kubik. Federer styrde och ställde och vann de bollar han träffade banan, och förlorade de bollar han slog ut. Murray  var mestadels långt bakom baslinjen, och fick finna sig i att springa efter Federers bollar, utan nästan någon kontroll över spelet. Murrays enda chans till att göra denna final längre än tre set är om Federer blir trött eller om han börjar tvivla på sig själv. I nuläget ser inget av dem speciellt troligt ut.

Roger Federer – Andy Murray: 6-3, 6-4

** Uppdatering 2

Murray var tvungen att vinna detta set för att hålla matchen vid liv. Det var helt enkelt vinna eller försvinna. Därför tog skotten tillfället i akt att spela mer offensivt och försöka styra spelet. Dessutom gjorde han mycket för att döda bollarna snabbare och få kortare dueller, vilket lär ha berott en del på en känning strax ovanför höger knä – antingen på grund av en mindre sträckning, eller någon gammal skada som han har rivit upp.

Hur som helst gav taktikbytet resultat, och han bröt Federers serve tidigt i det tredje setet. Detta övertag skulle visa hålla sig fram tills 5-3 då Federer lyckades bryta till 5-4. Schweizaren höll enkelt sin serve till 5-5, och efter ett jämnt gem i Murrays serve, höll Federer tätt och vid ställning 6-6 blev det dags för tiebreak. Detta tiebreak blev otroligt jämnt och mycket spännande. Murray hade flera setbollar, och Federer matchbollar, men avgörandet kom först vid ställning 12-11 då Murray efter en svag serve och kort duell slog bollen i nät.

Roger Federer – Andy Murray: 6-3, 6-4, 7-6 (13-11)

Matchen kan i korthet sammanfattas som att Federer spelade mycket nära sitt livs tennis, om man bortser från de missade matchbollarna i tredje set. Murray gjorde helt klart en mycket bra match, men han blev för defensiv och hamnade, precis som det var stor risk för, alldeles för långt bak i banan, vilket innebar att han inte kunde styra spelet, och fick dåliga möjligheter att slå bollarna i svåra vinklar för Federer. En nyckelfaktor i denna final var för övrigt serven – i dubbel bemärkelse. Federer servade stundom mycket bra, och löste många svåra situationer genom “halva serveess”, en egen påhittad definition för när spelaren når bollen med racketen, men aldrig är nära att få in den på motståndarens planhalva. Murray, å andra sidan, servade ganska dåligt, bara 57 % rätta förstaservar, och 4 dubbelfel. Detta spelade förmodligen en avgörande roll för att han inte använde sig av sitt nya serve+volley-spel; han kände sig helt enkelt för osäker på serven för att våga gå fram på nät.

Slutordet får Andy Murray, som vid prisceremonin blev väldigt rörd när det var dags att tacka familjen, publiken och tränarna för allt stöd han får från dem. Han sa med grötig röst och glimten i ögat:

“I can cry like Roger, I’m just sorry I can’t play like him.”

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s