Bekämpa fattigdom – inte skillnader

Precis som Maria Eriksson skriver på Svenska Dagbladets ledarsida är ekonomisk ojämlikhet knappast förklaringen till sociala problem, såsom tonårsgraviditeter, våld och liknande. Att exempelvis USA har högre nivåer av kriminalitet och drogmissbruk än Sverige har ingenting med skillnaden mellan den rike och den fattige amerikanen att göra. Det enda som är relevant i sammanhanget är att den fattige personen just är fattig. Fattigdom får nämligen förödande konsekvenser, inte bara för de som tvingas genomlida hemlöshet, svält och sjukdomar, utan även för omgivningen och för samhället i stort.

De som pekar ut länder som Mexiko, Portugal och Argentina som bevis för att ekonomisk ojämlikhet skapar samhällsproblem bör ta sig en närmare titt på hur stor del av befolkningen i respektive land som är fattig, och sedan återkomma för att berätta om det verkligen är inkomstskillnader och inte levnadsstandard som är den viktigaste orsaken till de sociala problemen. Det borde knappast vara kontroversiellt att hävda att en person i land x som tjänar 1 000 kr om året är mer benägen att stjäla från någon annan än den i land y som tjänar 300 000 kr om året.  Och det har absolut ingenting med ekonomisk ojämlikhet att göra – vi har ju inte ens sagt ett ord om vare sig Kuznetskurvor eller Ginikoefficienter för länderna x och y.

Är det någon som fortfarande inte är övertygad om att det är fattigdom och inte ekonomiska skillnader som bör bekämpas kan väl den personen skriva en debattartikel till Aftonbladet och hylla finanskrisen – ett synnerligen jämlikhetsstärkande fenomen. Världens rika människor har förlorat biljoner (x 000 000 000 000)  inom loppet av bara något år, och äger nu en väsentligt mindre del av världens totala rikedom. Den ekonomiska jämlikheten har således ökat. Frågan är dock hur dessa minskade ekonomiska klyftor har hjälpt världens hungriga, sjuka och arbetslösa…

På vilket sätt skulle det hjälpa dessa barn att andra människor blir fattigare? (Bilden är hämtad här.)

Simon Hedlin Larsson

3 responses to “Bekämpa fattigdom – inte skillnader

 1. Hej, Simon, Världen mår inte bra:-

  USA:s krigsbudget allt större
  Publicerad: 1 februari 2010, 19.21
  President Obama, som gick till val på att stoppa Irakkriget, ökar försvarsutgifterna rejält det kommande budgetåret. I och med förstärkningarna i Afghanistan blir Barack Obamas krigsbudget bara något mindre än företrädaren George W Bushs.

  På måndagen lade Barack Obama fram sin första helt egna budget samt riktlinjerna till en ny försvarsstrategi – med fokus på lömska hot snarare än att utkämpa två krig samtidigt.
  I efterhand kan konstateras att det var Bill Clinton som fick dra nytta av den så kallade fredsåterbäringen som var så omtalad efter det kalla krigets slut. Efter Kuwaitkriget 1990-91 drogs försvarsutgifterna ner under 1990-talet, med överflygningarna över Irak och kriget i det forna Jugoslavien som de stora posterna.
  Terrorattentaten den 11 september 2001 blev vändpunkten. George W Bush inledde då vad som ett tag kallades det globala kriget mot terrorismen som hittills kostat nära 800 miljarder dollar, omkring 5 800 miljarder kronor.
  En skillnad mellan Bush och Obama är att den förra finansierade krigen med tilläggsanslag, som alltså inte syntes i de reguljära budgetäskandena. I Obamas förslag ingår både de fasta försvarskostnaderna, löpande utgifter för krigen i Irak och Afghanistan samt en ökning av kostnaderna för löner, bostäder och veteransjukvården.
  Budgetförslaget omfattar totalt 708 miljarder dollar, vilket är en ökning på 44 miljarder jämfört med innevarande budgetår. 192,3 miljarder dollar ska gå till krigen (159,3 för 2011 och ytterligare anslag på 33 miljarder för 2010).
  Men, noterar analytiker, de 549 miljarder dollar som utgör själva grundbudgeten för Pentagon motsvarar bara en ökning med 2 procent jämfört med 2009/10. Hårda duster väntar därför mellan försvarsminister Robert Gates och kongressen om planerade bantningar som kan drabba enskilda kongresspolitikers distrikt. Gates har redan visat att han är beredd att ta till hårdhandskarna – förra året stoppades tillverkningen av flygplanet F-22 och nu vill Gates banta budgeten för nästa generations stridsflygplan, den så kallade Joint Strike Fighter.
  Parallellt med de nya budgetsiffrorna presenterade Gates en översyn av försvarsstrategin, något kongressen begär vart fjärde år, Quadrennial defense review.
  – Det är inte längre lämpligt att tala om större regionala konflikter som enda, eller ens som primär, vägledning vid beslut om storlek, form och utvärdering av den amerikanska krigsmakten, heter det i dokumentet.
  Detta betyder att strategin som gällt i ett kvartssekel med målsättningen att försvaret ska kunna klara två regionala konflikter samtidigt överges. I stället vägs den nya tidens hot in med risk för terrorattacker och cyberkrigföring.
  För knappt två veckor sedan hade det gått ett år sedan Barack Obama tillträdde som överbefälhavare. “Jag är inte emot alla krig. Jag är emot dumma krig” löd ju det numera bevingade ordet från dåvarande delstatssenatorn i Illinois om Irakkriget. Under sitt år i Vita huset har han i stället uppfyllt löftena att stärka trupperna i det han utmålade som ett nödvändigt krig, det i Afghanistan, vidare visade han sig villig att utvidga drönarverksamheten i Pakistan och gav order om att pirater som höll en amerikansk fartygskapten som gisslan skulle dödas.

 2. Och jag kan fortfarande inte låta bli att undra när du komemr komma med HUR??!!
  Det är “enkelt” att racka ner, men huuuu va svårt att komma med förslag på lösningar, men DET är vad som behövs, i mina ögon! :-)
  /H

 3. hej, Stoppa alla krig…Alla ska betala mer skatt ….Samarbeta hård…Ge hjälp och hopp…….Oljan till alla länder som inte har olja med låga pris….

  Rika satsa mer …. Alla är en och en är alla…

  Ta fram rättvisan och hela Olof Palmes politik nu…..Man behöver inte Guld och Pengar sitter i Banken..

  15 rikaste i USA kan hjälpa hela Afrika….

  Jag vill inte säga mer nu….Tack .MVH..OBS. Pengar finns och allt annat finns men har de viljan??..Politiken är att vilja ,sa Palme , sa Palme, Sverige!!!..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s