Recept: fredagsfärs

Okej, stundens ingivelse erbjöd inte mer kreativitet än att namnet blev fredagsfärs. Men bloggverktyget erbjuder en mycket smidig redigeringsfunktion så om någon har tips på bättre namn är dessa varmt välkomna!

Denna rätt är en av miljoner varianter på den världsberömda rätten Pasta Bolognese (vilket uttalas “BOLLO-NJEE-SEH”, och inte som vissa stockholmare säger “bollones” – rätten är ju faktiskt döpt efter Bologna och inte efter Bollnäs).

Observera för övrigt att alla mått på ingredienserna är mycket approximativa, och som med många maträtter går det mycket bra att variera fritt utifrån egna önskemål.

Ingredienser (räcker till ungefär 4 portioner):
600 g nötfärs
1 förpackning/burk krossade/passerade tomater/tomatpastasås (vanligtvis runt 400 gram)
2 dl matlagningsgrädde eller 1 dl vispgrädde (vilket blir fetare)
½ dl krispigt, fruktigt vitt vin, exempelvis Chardonnay Pinot Grigio
12 skogschampinjoner, skivade
4 skivor bacon eller sidfläsk (helst icke-rökt) hackade i småbitar
8 soltorkade tomater, strimlade, inklusive en skvätt av olivoljan de ligger i
1 gul lök, hackad
färsk basilika

valfri pastasort
rikligt saltat pastavatten (de flesta svenskar undersaltar vattnet och då är det inte konstigt att det aldrig kan smaka i närheten av vad det gör på weekendresan i Rom)

Gör såhär:

1. Koka upp pastavattnet.

2. (Har man två stekpannor och -plattor kan man göra steg 2 och 3 samtidigt). Fräs lök, champinjoner och bacon i lite smör eller olja.

3. Bryn nötfärsen i en stor stekpanna. Blanda sedan ner löken, champinjonerna och baconet när färsen har fått en fin stekyta. Slå över plattan till medelstark värme.

4. Häll i de strimlade soltorkade tomaterna med lite granna av olivoljan som de ligger i.

5. Blanda ner de krossade/passerade tomaterna/tomatsåsen. Låt en del av vätskan sjuda bort.

6. Tillsätt det vita vinet (experimentlustna bör tänka på att en del kockar ofta säger att man bara ska ha i vin endast en gång när man lagar mat för att det annars lämnar en bismak av syra efter sig). Har man icke-färsk pasta som ska kokas en längre tid kan det vara bra att lägga den i det kokande vattnet nu.

7. När vinet har kokat bort är det dags att tillsätta grädden. Ha i hackad färsk basilika och eventuella andra kryddor. Salta och peppra, och smaka av. Beroende på om man vill ha en köttfärssås med betoning på sås, eller mer i form av en röra (som på bilden nedan) kan man välja att servera omgående, eller låta den sjuda ett par minuter till innan man lägger upp. Smaklig måltid!

Dryckestips: kallt vatten med ett par citronskivor går inte av för hackor, men något mer som kan passa just denna rätt är en enkel, ljus lager – varför inte Peroni så håller man fast vid det italienska temat. Det passar också med en fruktig veteöl som matchar det vita vinet samt sötman i tomaterna, som Erdinger Weissbier Kristallklar, och även Kronenbourg 1664 Blanc.

Går även utmärkt att frysa in.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s