Låt inte extremisterna vinna

Mycket kan sägas om Lars Vilks. Han är många gånger ganska arrogant, och tillhör en kulturelit som tror på objektiv konst och menar att vi vanliga vardagliga människor inte förstår vad konst egentligen är. För en som tror på demokrati och på värdet av pluralism kan det därför vara lite olustigt när Vilks i TV och tidningar raljerar över hur lite vanligt folk kan om konst.

“Boken” Arx som “skrevs” med stenar och rättsliga övertramp i Kullabergs naturreservat kan man ha en del åsikter om. Detsamma gäller argumentet att lagbrott och rättsliga följder skulle vara en del av själva konstverket. Visst har konsten en viktig uppgift i att provocera, men om brott kan försvaras i konstens namn, vem beslutar i sådana fall vilka brott som ska vara okej och inte, eftersom det förmodligen lär vara få konstnärer som stödjer anarki? Fast sådana invändningar kanske bara någon har som inte tillhör eliten som förstår sig på konst…

Gällande den uppmärksammande rondellhunden kan man nog konstatera att det var ganska – för att inte säga mycket – onödigt att rita den. Att teckningen skulle uppröra kunde vem som helst räkna ut, och oavsett hur viktigt man än anser det vara att provocera kan tänka lite på konsekvenserna först. Någon kanske argumenterar för att detta var precis vad den europeiska debatten om mångkulturalism och tolerans behövde, men när främlingsfientliga partier växer sig starkare, minareter förbjuds, slöjor stoppas och burkor ifrågasätts, är det verkligen större spänningar mellan olika samhällsgrupper som Europa behöver? När ska processen inledas då (främst, men inte enbart) kristna och muslimer börjar fokusera på vad de har gemensamt, istället för vad som skiljer dem åt?

Hur som helst, oavsett vad man tycker om Lars Vilks konstnärliga eller politiska gärning, hans elitistiska åsikter och hans verk är i alla fall en sak klar. Han har precis lika stor rätt som vem som helst att yttra sina åsikter – hur korkade och onödiga de än må vara. Vilks bör som alla konstnärer, tyckare och offentliga personer kritiseras och granskas. Men alla de mordhot (och misstankar om) förberedelser till attentat som förkommer (se 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) hör naturligtvis aldrig hemma i ett civiliserat land. Det svenska samhällets viktigaste uppgift är nu att skydda yttrandefriheten, både genom att försvara Vilks och genom att möta intoleransen med tolerans. Börjar man istället förbjuda burkor och minareter leder det bara till att extremisterna vinner.

“Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire.”

Voltaire kunde inte ha sagt det bättre.

Simon Hedlin Larsson

14 responses to “Låt inte extremisterna vinna

 1. Håller med dig till punkt och pricka.!

 2. Det låter ju finare om man säger det på franska då blir man nått

 3. Hej, konst eller ej är för mig oviktigt. Ingen bör kunna säga till en konstnär att hålla tyst. Lagen är till för att skydda alla. Inklusive dom som begår brott. Den Danska polisen som hade som uppgift att skydda en av dom Danska tecknarna sköt en galning som försökte döda en tecknare med en yxa i armen. Dom kallade sedan en ambulans till platsen. Detta var för mig en klar markering att våld ej tolereras av den Danska ordiningsmakten. Den Svenska polisen borde följa Danskarnas exempel. Dom har min fulla respekt. Dom står för vad dom säger. Mvh Peder

 4. Jag vill leva i en fritt Sverige. Idag vi publicerar inte bilder, imorgon vi säger ja till hedersmord och shariaa lagen. Det är bara fegisar som vill inte publicera muhammed bilderna. Yttrande frihet är mycket viktig och måste bevaras. Konst har ingen gränz. tidningar och bocker måste vara total fria och skriva om allt.

 5. En fråga:
  Hur många har inte ritat teckningar som kan uppröra?

  Det hade inte blivit en sak för hela världen om inte intoleranta och lättkränkta imamer velat det. Det var ju inte heller Vilks själv som skickade kopior till världens moskéer.

  Vilks har all rätt att rita precis vad han vill. Han ska kunna sätta upp bilderna på någon obetydlig utställning eller sitt utedass om han vill – utan att bli mordhotad. Den som inte fattar det bör sätta sig på planet till något teokratiskt land, typ Iran. Där finns det full förståelse för blasfemiska brott.

 6. Jag älskar dig , Lars Vilks
  Jag är stolt på dig. Islamister är inte offer. De har mordet hela min familj i Iran. Jag har kommit hit att vara fri och inte under tryck. Jag älskar dig LARS. Även om de döda dig, du är djupt i vår hjärta. Du är hjälte. Du är mycket stor. Du är enda som är inte tyst.
  Jag älskar dig, Lars Vilks. Jag vill inte vara i helvetet Iran. Du är enda som påminner mig, att jag bor fortfarande i Sverige.
  Mvh/ jennifer

 7. Svenska kennelklubben har ju inte samma mordiska planer som vissa s. k. muslimer. De är ju minst lika kränkta som dem. Kanske värre så, vem vill dela kropp med mohammad? Hundägare är mer tolerant än muslimer.

 8. skänk en tanke till vargflocken som blev överkörd av tåg häromdagen. det är viktigare nyheter än muslim. Muslimer kommer att hota oss, oavsett om vi gör det ena, eller andra, så varför bry sig? De är som skatteförvaltningen som oupphörligen kommer med hotfulla ingrepp mot oss. Till sist blir hoten bara en del av vardagen och allt återgår till det normala. Vilks är en bra man. tog locket av kastrullen.

 9. Pingback: Mina nya provocerande bilder av bombmaffian « Aktivdemokrati's blogg

 10. Om jag ska göra en sida som,,,,mohammadcartoons.org,,,Lars Vilks…..om Elvis Presly,då lever jag inte en dag till….Om jag ska visa att Elvis blir knullat med en hund eller gris då vet jag att folk ska döda mig….Är det rätt eller fel????..
  Men Lars är sjuk och en ond människa ..Jag fick tala med honom på hans sida och jag förklarade allt till honom men han fick skriva mitt namn under två bilder i hans sida…Jag sa att det här är brott..Men han fick vidare…Jag sa att du göra likadan mot kristendom och judendom om du kan och våga…
  Nej han vill bara mot Islam och muslimer…Då sa jag att han har 24 timmar att ta bort mitt namn från hans sida annars polisen ska ta hand om dig…..Mitt namn var borta på några timmar…..
  jag tänkte på hur kan han ta yttrandefrihet på det här sättet???…Och hur kan Yttrandefrihet menar det?????..
  Idag vill muslimer starta 25 sidor i internet om FAKTA om JUDAR…….Om Lars och andra går vidare så här med anarki,,,anarki,,,,Då ska muslimer gå vidare med de här 25 sidor om Judar…..Nu är det stopp för alla att röra Islam och muslimer på det här sättet ……Kritisera är bra men aldrig mer som Lars Vilks……….aldrig mer nu är det stopp för alla …Detta är anarki,,,,anarki,,,,,och man måste stoppas och straffas enligt lagen….

 11. När man hoppar över gränserna då är man utan frihet….Anarki bara…..Vi har mycket anarki idag….

 12. Det är intressant att yttrandefriheten har blivit helig. Speciellt som i ljuset av att i samma paragraf i Regeringsformen (en av våra grundlagar) som behandlar yttrandefriheten, behandlas även religionsfriheten. Två delar i samma lag, står mot varandra.

 13. Här är vad en svensk man skrev till mig:-
  Jag håller med dig haveyouright21. Är inte den sida du länkar till hets mot folkgrupp så finns det inget som är hets mot folkgrupp. Syftet med sidan är enbart att smutskasta en religiös inriktning.
  Jag har inget emot en och annan Mohammedkarikatyr. Lika lite som jag har något emot satiriska drifter med någon religion. Alla måste tåla att bli lite kränkta på grund av sina olika ställningstaganden. Om det sedan är politiska eller religiösa ställningstaganden som hånas tycker jag är helt likställt. Men att ge sig på en grupp på det sätt som görs på ifrågavarande hemsida tycker jag borde vara över gränsen för vad som är lagligt och klassas som ‘hets mot folkgrupp’. Hade sidan hånat judar så hade det tagit eld i baken på hela de officiella Sverige. Media och politiker, och inte minst Israel-lobbyn, hade gått i taket och sidan hade på grund av ”trycket” stängts ner blixtsnabbt.

 14. Jag känner en stark nihilism när jag läser dessa kommentarer angående Lars Vilks, muslimer, konst, etc. Några av dessa generaliserar muslimer som några extremistiska terrorister som saknar förstånd och rationellt tänkande. Det faktum att en minoritet av Islam-utövarna begår dessa “brott”, betyder inte att ni kan börja hysa antipatiska känslor mot alla muslimer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s