Kvoteringsivrarnas stora dilemman

Mona Sahlin utlovar en lag om könskvotering till privata bolagsstyrelser om de rödgröna vinner valet:

“Nu kommer det. Nu funkar inte hot. Det har inte blivit någon förändring i näringslivet. Det är en demokratifråga, allt fler kvinnor inom näringslivet säger att nu måste det till en kvotering trots att de tidigare varit emot det länge, så ser de att inget händer,” säger hon till Aftonbladet.

Det finner sig passande att citera Schumpeterkrönikan i senaste The Economist:

“That suggests that the best way to increase the number of women on boards is to ensure that more women gain the right experience further down the corporate hierarchy. That may be a slower process than imposing a quota, but it is also likely to be a more meaningful and effective one.”

Dessutom har Sahlin, tillsammans med alla andra kvoteringsivrare och genusgalningar, flera dilemman som de måste ta ställning till och förklara. Två av dem är följande:

1) Kapitalismen sägs oftas vara skoningslös och bara fokusera på vinst. Men om det numera, som det påstås, är bevisat att företag som har fler kvinnor i sina styrelser lyckas bättre, varför litar man inte på den giriga kapitalismens förmåga att inse detta?

2) Varför är det så viktigt vilket kön man är av? Kan inte människor få bli behandlade som enskilda personer istället för objekt med diverse etiketter? Hur ska könsskillnader någonsin kunna utplånas om man lagstiftar om att samhället ska göra skillnad på kvinnor och män?

Simon Hedlin Larsson

2 responses to “Kvoteringsivrarnas stora dilemman

  1. Det finns lika många undersökningar som visar att kön inte påverkar vinst eller tillväxt så idén om att det är en självklarhet att kvinnor ökar tillväxten är ju helt fel.

  2. 1) Frågan är givetvis inte vad företaget tjänar mest på, utan vad individen tjänar mest på. Tjänar jag mest på att hålla den här etablerade gubben om ryggen så att han sedan kan återgälda tjänsten? Eller tjänar jag på att ge den här kompetenta människan som inte kommer att göra ett dyft för mig en chans? Doh.

    Det har dessutom ganska lite med kön att göra, har du inte rätt kontakter så att du kan klia ryggar så är det svårt helt enkelt.

    2) Det vore ju jättetrevligt om det var så, men nu ser världen inte ut på det sättet. Och det vore verkligen olyckligt om makthavare utgick ifrån hur de önskade att det var snarare än hur det är.

    Det enda som är svårt för kvoteringsivrare att förklara är väl egentligen det kommunistiska ingreppet i företagens rätt att leda och fördela arbetet. Jag kan förstå tanken, men inte stödja den.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s