Det krävs ingen global uppoffring för att rädda planeten

Skandalerna kring International Panel on Climate Change (IPCC) har fått mycket uppmärksamhet, speciellt i USA där klimatskepticismen är långt mer utbredd än i Europa. Men vad innebär detta egentligen? Inte särskilt mycket faktiskt. Vi kan dra två slutsatser:

1) Klimatforskningen bör göras långt mer fri, oliktänkande ska främjas, och anslagen öka.

2) Arbetet med en omställning till miljövänligare energikällor är viktigare nu än någonsin.

Den första punkten är logisk med tanke på det som uppdagats gällande IPCC:s arbete, och det strikta konsensus som har verkat gälla. Den senare slutsatsen är egentligen också naturlig. Eftersom vi nu inser att vi förmodligen vet ännu mindre om vilka konsekvenser klimatförändringarna får för vår planet är det ännu viktigare att prioritera en energiomställning.

Och låt detta vara alldeles glasklart. Om vi som tror att mänskliga aktiviteter påverkar jordens medeltemperatur har fel, vad har mänskligheten och miljön förlorat på en utfasning av användningen av fossila bränslen? Förutom att fossila bränslen, alldeles oavsett koldioxidutsläppens påverkan eller icke-påverkan, släpper ut ämnen som vi vet är skadliga för miljön finns det en geopolitisk dimension som bygger på det faktum att olja och gas finns i stora mängder i länder som Venezuela, Ryssland, Iran, Irak, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Libyen och Nigeria.

Räddar inte livet på jorden. (Bilden är hämtad här.)

Få har att förlora på att minska beroendet av fossila bränslen. Det som är viktigt är att man använder människans naturliga mekanismer och intuitioner vad gäller incitament och handlingar. Som Douglass C. North påpekat drivs människor av relativpriser och en strävan efter att minska transaktionskostnader. Vad som kommer vara den mest effektiva lösningen på problemet är därför inte tvång från politisk håll, utan en global satsning på att göra mer miljövänliga energikällor billigare än de fossila alternativen. När el- eller vätgasbilen är minst lika bra och billigare än bensin- och dieselbilen kommer de flesta byta till en el- eller vätgasbil. Och när exempelvis fusions- eller solkraft är billigare än kolkraft kommer laddningsstationerna att använda elektricitet från just fusions- eller solkraft.

Det krävs ingen global uppoffring för att rädda planeten. Vi behöver ingen Earth Hour i kubik. Det enda som krävs är att vi gör det billigare att vara miljövänlig.

Simon Hedlin Larsson

4 responses to “Det krävs ingen global uppoffring för att rädda planeten

 1. Ursäkta men. Du har en organisation som producerar rapporter med felaktig data, de har inte kunnat uppvisa några konkreta bevis för att människan påverkar uppvärmningen. Trots detta ska anslagen öka? Vad är det för logik? “Det SKA bevisas att människan värmer, kosta vad det kosta vill det SKA bevisas vare sig det är sant eller inte”?
  Det är ju det som hela deras forskning går ut på. Att skrämma folk så de får större anslag. Skulle inte dessa pengar vara bättre att lägga på att faktiskt få fram bättre forskningsmetoder och instrument så de med befintligt eller mindre anslag kanske kan någon gång i framtiden kan bevisa sin tes om den nu stämmer? Eller ännu bättre, lägg pengarna på att forska inom områden med alternativa bränslen osv. Helt enkelt lägg pengarna där vi vet att de gör nytta istället för att pumpa pengar till något som inte ger något som inte ens är bevisat. Även om klimathotet nu är så stort som påstås. Vad hjälper det om alla pengarna ändå bara går till att forska om att så är det? Lägg pengarna på att rätta till problemet istället då.

 2. “1) Klimatforskningen bör göras långt mer fri, oliktänkande ska främjas, och anslagen öka.

  2) Arbetet med en omställning till miljövänligare energikällor är viktigare nu än någonsin.”

  I rest my case.

 3. det är tydligen svårt att bli profet ens i sin egen blogg,. tack för länk och jag brukar läsa din blogg så jag länkar snart tillbaks

 4. Det är klart att det är som du säger. Problemet är att det är många som satsat sitt liv i akt och mening att tjäna pengar, få makt eller bara en plattform att jobba ifrån.
  Det är inte så lätt att bara säga till dom att “gå hem – de va inget.”
  Makt och pengar är vad det handlar om ytterst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s