Den unga generationens intellektuella förfall

Problemet med strukturteorier är att de alltid löper risk att göra paranoida påståenden. Den svenska feminismen är särskilt duktig på just det. Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren skriver på Aftonbladet Debatt om spökpatriarkatets nedtryckning av unga tjejer:

“För inte så länge sedan var föräldrar stolta om deras barn var duktiga i skolan. Ja, det gällde om döttrar var duktiga i skolan också. Nu för tiden, när unga kvinnor är superduktiga och slår killarnas betyg med hästlängder, ja då är duktigheten ett problem.”

Slutsatsen är att bara för att killar inte längre är duktiga är det inte längre fint att vara duktig, vilket går ut över högpresterande tjejer, så kallade prestationsprinsessor. Visst är det praktiskt att skylla alla samhällsproblem på kvinnoförtryck. Det ökar dessutom sannolikheten för att man någon gång kommer att träffa rätt. Fast paranoidstrukturfeminister erkänner sällan att de har fel. Det blir lite you-can’t-miss-if-you-call-whatever-you-hit-the-target-mentalitet. I detta fall är man dock (som vanligt) ute på en rejäl cykeltur.

För det första har man i detta land länge sett ner på duktighet, eftersom denna explicit innebär att någon är mindre duktig – vilket naturligtvis är orättvist. Etableringen av detta tankesätt tackar vi Socialdemokraterna och LO för dagligen. 20-talister och 40-talister kan upplysa Ernsjöö Rappe och Sjögren att när de växte upp kallades framstående elever professorer, de som idag kort och gott kallas nördar.

För det andra, att man värderar ambitioner och talanger lägre idag än igår har ingenting att göra med killars relativt sett sämre prestationer. Det handlar inte om patriarkatet, utan om något mycket större, nämligen denna generations intellektuella förfall.

Det kvittar om du är kille eller tjej; att vara duktig uppmuntras sällan oavsett kön. Detta fenomen har orsakats av en samhällsutveckling där helt nya värderingar styr. Det är fortfarande coolt att ha mycket pengar, men istället för hårt slit är det mest beundransvärt om man har arbetat så lite som möjligt för att spara ihop till dem. Denna mentalitet präglar för övrigt hela landet i stort; det är fint att arbeta lite. För då får man en massa tid till allt det där viktiga, typ som tv-serier, 45-kronorslatte på stan, Dan Browns senaste, och en extra resa till Kanarieöarna.

Och just den där ytterliggare resan till Las Palmas känns så otroligt värd; finns det något bättre än att kliva upp kl 04 varje morgon i en vecka för att knuffa ner tyskar och britter i poolen i jakt på en ledig solstol att “paxa” (boka) för dagen genom att placera en urtvättad IKEA-handduk på den? Det är emellertid inte bara den fantastiska hotellbuffén och m&m (magsjuka och Magnecyl) resten av resan som lockar; i dagens Sverige är det också status att vara berest och världsvan. Det vill säga berest som i att ha åkt buss mellan Hua Hin och Bangkok, och världsvan som i att kunna den ungefärliga växelkursen mellan krona (SEK) och bath (THB).

Oavsett vad opinionsundersökningar säger (då människor svarar vad de tycker att de borde tycka) är det närmast ett faktum att dagens unga värderar allmänbildning mer som nördigt än som status. Har man läst Platon (säger man Gorgias tror de man menar något i Sagan om Ringen-filmerna) frågar de om man är deprimerad. Abu Dhabi har de flesta aldrig hört talas om. Stora språnget låter för många som Christian Olssons medaljhopp. Och när man hävdar att demokrati inte är absolut rätt utan en åsikt (som måste försvaras), tror de att man stödjer diktaturer.

Någon gång försökte en ungdom förklara för en jämnårig konceptet Schrödingers katt, men gav upp då kompisen inte hade hört talas om kvantfysik. Har man inte bläddrat längre i kemiboken än till Demokritos är det liksom svårt att förstå elementarpartiklar och antimateria. Lite humor var det ändå då en person trodde att digerdöden var tigerdöden, orsakad av tigrar som utrotade nära hälften av Europas befolkning. En annan undrade om man inte kunde skydda ansiktet med händerna vid ett vulkanutbrott. Fast vad ska man egentligen förvänta sig av dagens ungdom då universitetslärare likställer merkantilism med fysiokrati?

Det är bara att inse och anpassa sig till att mer intellektuell kunskap och hårt arbete sällan uppskattas nuförtiden. Man kan därför spekulera i att anledningen till att killar presterar sämre än tjejer idag, jämfört med bakåt i tiden, har att göra med att killar bättre anpassar sig efter statustrender. När det inte längre är lika populärt att ha höga betyg och vara elevrådsordförande väljer man att istället gå med i en guild i World of Warcraft och streckfölja alla säsonger av “Scrubs”. Detta samtidigt som tjejer mognar tidigare, är mer självständiga och vågar gå lite emot strömmen. Dock lär det finnas många viktigare förklaringar. En av dem är att attityden till tjejer som läser vidare efter gymnasiet och gör karriär har blivit långt mycket bättre de senaste femtio åren (vilket är mycket positivt). En annan är att det börjar bli mer accepterat att ha höga ambitioner om man är tjej än om man är kille (vilket är negativt).

Men den främsta orsaken till att en del framgångsrika tjejer känner sig motarbetade av samhället är att Sverige krasst motarbetar alla framgångar – så länge du inte är idrottsstjärna eller LO-ordförande, förstås. Problemet heter inte patriarkatet, utan Jantelagen.

“Ten acts of human smallness,” skulle nog Karl Popper ha sagt.

Simon Hedlin Larsson

9 responses to “Den unga generationens intellektuella förfall

 1. Paranoida påståenden heter det om decenniers egen upplevelse och erfarenhet.

  Detsamma gäller också denna forskning, förstås?

  http://www.uppsatser.se/om/glastak+kvinnor/

  Frågan jag ställer mig är varför det vore så farligt att erkänna att kvinnlig kompetens är hotande? Varför funderar Moderaterna på att införa kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser?

  Något mer än paranioda påståenden finns nog att tampas med? Smaka på ordet prestationsprinsessa. Det är ett oerhört intressant ord som har dykt upp. Prestationsprins :-)

 2. Anders B Westin

  Nej Lena
  Kvinnlig kompetens är inte hotande. Men den kräver migration och migration kräver energi.

  Försök att reflektera över begreppet könsurvalet och sexuell selektion.

  Vad är det som krävs av en hane för att locka en hona.
  Att vara som en hona? Nej! Att vara den andre!

  Dvs att för evigt avskilja sig från det feminina. Dvs att vara ett komplement.

  Vi är för evighet fångade i det tvåkönade kraftfältet.

  Det som kvinnor kan göra är inget att satsa på eftersom detta ger inte ger status i partnervalsarenan.

  Det är inte lätt att vara man. Först skall man uppfinna alla möjliga nya tävlingsarenor för att locka kvinnor. Sedan när arenorna är “färdiga/övermogna” ja då vill kvinnan också använda dessa arenor. Vad att göra.
  Jo anstränga sig för att bygga nya arenor.

  Det kan vara allt från dataspel, frivolter på snöskoter, riskkapitalist, datanörd, bungyjump, hiphop och när fantasin tryter kriminalitet och när depressionen kallar droger och fylla.

  Vi är alla fångade i en evig process styrd av partnervalets tvångströja.

 3. hahaha… men när vi fått partnern vi sökte kanske vi kunde samarbeta och samverka i ett arbetsliv för det goda samhällets skull…. inte är väl alla ute på ständig kärleksjakt….. jag är mycket medveten om hur sexualiteten krånglar till arbetsrelationerna…. vill man bli seriöst tagen gör man bäst i att koppla “dän” sin sexualvarelse när man kommer in på jobbet. Att vara syster på jobbet är definitivt bättre än att vara potentiell partner.

  Anders B Westin, ser du någon lösning?

  Dessutom undrar jag vad som menas med “unga generationens intellektuella förfall”? Jag tycker de unga är fantastiska när man hör dem på tv i debattprogram. Visst är de ett framtidshopp?

 4. Anders B Westin

  Sexualitet är i detta sammanhang inte så enkelt som sexualitet i vanlig bemärkelse. Det har mer med sexuell status i kollektiv mening att göra.
  (dvs ungefär samma fråga som varför leker pojkar med pojkar och flickor med flickor)

  Det saknas forskning på detta område.
  Jag har ingen lösning på själva grundfrågan eftersom den inte går att lösa. Däremot tror jag att vi skulle kunna få ett bättre liv om vi accepterade att det finns två kön + det graduella gränsfallen som nu vissa vill beteckna som det tredje könet.

  Kanske genusvetarna seriöst kunde studera begreppet sexuell status och hur detta fungerar och hur starkt kopplat sexuell bekräftelse (status) är till kreativitet och nyskapande.

  Ett annat forskningsområde som skulle intressera mig är hur migration av sexuella statusarenor fungerar kopplat till personlighetsprofilerna definerade enligt Big Five teorin.

  Hur stor andel kvinnor får det tex komma in i en yrkesarena innan det mest statussökande männen (extraversion) “tvingas/ väljer” att söka andra arenor.
  Läraryrket är väl antagligen det tydligaste exemplet. Prästyrket skulle kanske vara ett bra forskningsområde eftersom migrationen är ganska tydlig just nu. Vilka manlighetstyper flyttar först och vilka män blir kvar längst innan prästyrket till kanske 90 % består av kvinnor.

  Man kan se hela frågeställningen i ett helt annat perspektiv:

  – Se en ung man som är 22 år som står inför det svåra valet att välja yrkesväg. Han sitter och läser broschyrer från universiteten. Det finns bilder på nuvarande elever och bilder på de yrken som utbildningarna leder till.
  Bilder på vissa yrken visar nästen enbart kvinnor, andra bilder visar yrken med blandad könstillhörighet medan andra visar enbart unga män.

  Jag påstår: Här sker ett könsurval. Många manliga sökanden dras till de arenor som domineras av män, vissa väljer de mixade och relativt få män väljer den kvinnodominerade arenan.
  Jag påstår att detta beror på personligheter som i en population är normalfördelad och innehåller förenklat dimensionerna enligt Big Five.
  Här exemplifieras “motorn” för det sk könsurvalet och som ovillkorligen leder till uppdelade arenor för män och kvinnor. (Exakt samma urval sker av en ung kvinna.)

  Dessutom visar forskning att detta urval blir mer tydligt i kulturer med högt välstånd.
  I Norge benämnd Likestillings paradoxen i programmet enligt nedanstående länk.

  Prova : http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/613426/

 5. Arbetsdelningen mellan könen är tydligare och skarpare i Sverige, i det som åtminstone var världens mest jämställda land. Det är en paradox, som vore intressant att förstå. Hur vi könar…. ja, det stämmer att prästyrket har blivit ett kvinnoyrke….

 6. Anders B Westin

  Lena
  Jag är personligen övertygad om att välstånd kräver könsuppdelning.

  Helt enkelt för att männen måste få påfågla med aktivitet och handling för att ha lust att jobba.
  Manligt jobb skapar välstånd. Manligt “icke jobb” skapar utslitna kvinnor och dystopi.

  Samhällen går under om kvinnor inte blir imponerade av männens slit. (ett slit som också ger makt). Men man bör se makten som en ofrånkomlig biprodukt till slit och statusbehov. Inte tvärtom. Fokuserar man enbart på makt och glömmer det som blir gjort så missar man det viktiga.

  Det är som jag ser det genusdiskursens blinda fläck.

 7. Tack!! Plötsligt rätas ett stort frågetecken ut! Det är fantastiskt. Vi kan stånga våra pannor blodiga i decennier utan att komma en tum framåt. Det handlar verkligen om att lägga hela pusslet rätt, och inte blunda för elementära fakta.

  Jag läste genusvetenskap på heltid året efter en sväng tillbaka i SEB, där jag haft min anställning i 16 år. Jag upplevde tydligt hur sexuella energier på jobbet stökade till allt och förhindrade min framgång/klättringen på stegen som går så lätt för männen.

 8. lenaalun: Om du klassar kandidat-, masters- och L2-uppsatser för forskning blir begreppet snabbt urvattnat. Förutom att uppsatser skrivna av studenter på grundnivå saknar både bredd och djup publiceras de inte i akademiska tidskrifter och saknar peer-review. Du kan nog hitta ett hundratal kandidatuppsatser som säger i princip vad som helst, och stödjer vilken linje som helst – oavsett fråga.

  Det intellektuella förfallet har flera dimensioner; en av dem som inte berörs i detta inlägg är hur många barn idag skriver sämre än sina föräldrar. Och det räcker väl egentligen med att gå in på valfri blogg, Facebook-profil eller Twitter för att bekräfta den tesen. Långt viktigare är dock fientligheten mot kunskap, som också hänger ihop med rädslan för att våga ställa krav.

  Idag finns större möjligheter att inhämta information än någonsin förr. Det finns också fler konspirationsteorier, falska påståenden och okritiska förvrängningar. Men är människor generellt sett mer källkritiska relativt hur många fler informationskällor det finns? Knappast.

  Att en del duktiga tjejer blir motarbetade och tillplattade av klasskompisar och etablissemang har ingenting med könsförtryck att göra; det handlar om ett generellt motarbetande och tillplattande av framgång och prestation (minus idrott).

 9. Helllo mate nice blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s