Miljöpartiet kvoterar personer med “utländsk bakgrund”

Miljöpartiet i Härnösand förklarar sig stolt som först i landet med en varvad lista till kommunfullmäktigevalet där varannan person har utländsk bakgrund. På sin hemsida skriver de:

Listan är ett sätt att markera att integrationsfrågorna hamnar i centrum, menar Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet i Härnösand.

Carlos Gil, ursprungligen från El Salvador, är fjärde namn på vallistan och han tror att greppet kommer att locka väljare i valet:
– Absolut, det är vårt mål att få fler väljare med den här listan, säger han till Mittnytt.

Hibo Abdullahi, nummer två på listan, hoppas att greppet även ska uppmärksammas av Miljöpartiet på central nivå.

Den obligatoriska frågan blir naturligtvis: vad innebär utländsk bakgrund? Är det att vara född utomlands? Är det att ha bott större delen av sitt liv i något annat land? Är det att ha minst dubbelt medborgarskap? Eller är det att ha ett icke-europeiskt klingande namn och svart hår i syfte att vinna väljare?

SvD:s ledarblogg skriver:

Etnifieringen av politiken är oroväckande. Det är inte alls otänkbart att initiativet i förlängningen leder till, låt säga, en assyriskt kvoterad lista i Södertälje. Kanske en somalisk kandidatlista i Rinkeby. Eller en valsedel med bara svenska namn i Landskrona?

En annan fråga är den som alltid kommer med kvotering. Vilken kompetens tillskrivs de invandrade politikerna som lyfts upp enkom på grund av sin etnicitet? Och hur påverkas förtroendet för den invandrarpolitiker som faktiskt tagit sig in på listan av egen kraft, och inte blivit inkvoterad?

Man undrar ju också varför man har valt att kvotera in personer med utländsk bakgrund till just varannan plats. Oavsett vilka man räknar som personer med utländsk bakgrund lär dessa knappast uppgå till halva kommunens befolkning. Miljöpartiet i Härnösand lär därför diskriminera många kompetenta svenskar som dessvärre inte har denna utländska bakgrund. Dessutom blir det som med all kvotering ett oändligt snack om grupptillhörigheter, och väldigt lite fokus på vad just den här eller den här personen kan tillföra från en förtroendevald position.

Det är svårt att veta om man ska tolka denna nya sortens (galna) kvotering som något de verkligen tror på, eller om det snarare handlar om ett valknep. Ett annat tänkbart alternativ är att man vill få uppmärksamhet, vilket Abdullahi tycks insinuera. Kanske är det en kombination av alla tre. Dock bör ingen bli förvånad över Miljöpartiet i Härnösand. Det är ju trots allt MP Härnösand som har sagt att G20 bara strävar efter “[f]ri marknadsekonomi med frihandel”, att globaliseringen “bara gynnat ett relativt fåtal”, och att “[f]ortsatt tillväxt leder till undergång” .

Simon Hedlin Larsson

6 responses to “Miljöpartiet kvoterar personer med “utländsk bakgrund”

 1. Det är helt sant att halva Härnösand inte har utländsk bakgrund, men genom att MP väljer in extra många med utländsk bakgrund, så väger det ju upp att andra partier knappt väljer inte några personer med utländsk bakgrund alls.

  Har bloggat om det på http://hallplatshaden.wordpress.com/2010/04/03/randiga-listor/

 2. Göran Hådén: Men varför måste utländsk bakgrund vara en avgörande faktor överhuvudtaget? Är det inte bättre att man väljer människor på basis av kompetens och struntar i kön, religion, hårfärg, musiksmak, handikapp, allergier, längd, favoritcafé och allt annat som man kan kvotera efter?

 3. Det bästa vore förstås om det inte spelade någon roll om man hade utländsk bakgrund eller inte.

  Problemet är ju att väldigt få personer med utländsk bakgrund väljs i förhållande till hur många de är, vilket är en stark indikator på diskriminering som bör åtgärdas.

  Kvotering är inget mål, men ett medel som ibland är befogat för att de mest kompetenta ska bli valda och inte bortvalda pga. diskriminering.

 4. Hur många personer med utländsk bakgrund väljs i förhållande till hur många av desamma som ställer upp? Hur många av de som ställer upp är lika eller minst lika politiskt aktiva (+samma erfarenhet) som genomsnittet av de som blir valda?

  Jag förstår bara inte hur det skulle hjälpa vare sig integrationen, de utlandsfödda eller sprickan mellan somliga infödingar och utlandsfödda att diskriminera icke-utlandsfödda svenskar.

 5. Pingback: Mer om MP:s kvotering av personer med ”utländsk bakgrund” « www.SimonsBlogg.se

 6. Pingback: Mer om MP:s kvotering av personer med ”utländsk bakgrund” « www.SimonsBlogg.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s