Vilket besked vill (v) ha om EMU?

Vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Jens Holm vill uppenbarligen att den borgerliga alliansen ska lämna besked om euron och EMU:

Vi i de rödgröna partierna har gett besked om att någon om EMU-anslutning inte blir aktuell under den kommande mandatperioden. Folkets nej från omröstningen 2003 kommer att respekteras om vi vinner valet. Men vad händer om vi får en ny borgerlig regering efter valet i september? Det måste allianspartierna svara på i god tid innan valet.

Men vad är det egentligen för svar man förväntar sig? Alla (förutom kanske då Sjöstedt och Holm) vet ju hur det kommer bli. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa senast i partiledardebatten i “Kvällsöppet” för några veckor sedan att han först tänker hålla en ny folkomröstning när Mona Sahlin är med på tåget, det vill säga i princip aldrig. Och utan vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna blir det ju ingenting oavsett vad andra partier bestämmer sig för. Så det är inte så mycket till besked att lämna.

Simon Hedlin Larsson

2 responses to “Vilket besked vill (v) ha om EMU?

  1. Vad menar du med att Socialdemokraterna “i pricip aldrig” vill ha en ny EMU-omröstning (de var/är ju för EMU)?
    Att hänvisa till Reinfeldts personliga i frågan räcker heller inte – leder han inte en koalitionsregering, där givande och tagande i politiska frågor utgör själva kärnan?
    Sedan är det väl rätt klart vad (V) vill ha för svar av borgarna: en ny euroomröstning den kommande mandatperioder, med därtill hörande väljarförluster i kommande val. Klart som korvspad.

  2. Jag bedömer chansen som extremt mikroskopisk att Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin skulle enas om att hålla en folkomröstning om EMU. Men du kanske har en annan uppfattning? Och i sådana fall undrar jag vad som talar för det.

    Fast det är ju Moderaternas linje, inte Reinfeldts. Centerpartiet vill för övrigt under nästa mandatperiod bara tillsätta en utredning för att se hur Sverige har påverkats av att stå utanför EMU. Kristdemokraterna brukar ta avstånd och säga att man ska respektera folkomröstningen. Så egentligen är det bara Folkpartiet som vill driva euron.

    Och svaret var redan innan att det inte blir något utan Socialdemokraterna. Därför garanterat inget EMU-medlemskap under nästa mandatperiod. Klart som korvspad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s