Vad Eyjafjallajökull egentligen vill säga dig

Överläkaren Åsa Palmkron Ragnar skriver i Aftonbladet Debatt att vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott “påminner oss om att vi måste stanna upp och se vad som är viktigt i livet”. Hon fortsätter:

Vad vill hon säga?

Kanske vill hon påminna oss om att vi förlorat vår respekt för jorden och naturen. Att vi lever som om vi vore dess herrar och inte dess inhysingar. Mana oss till ödmjukhet och tacksamhet över naturen.

Om nu det förhållandevis lilla vulkanutbrottet från Eyjafjallajökull försöker påminna mänskligheten om att vi saknar respekt för naturen kan man ju inte låta bli att undra vad vulkanutbrotten som utrotade de sista dinosaurierna försökte påminna dessa jätteödlor om. Eller kanske var det – eftersom man säger att dessa vulkanutbrott troligen berodde på en kraschande meteorit – universum som ville påminna planeten jorden om något?

Palmkron Ragnar menar att Eyjafjallajökull “säger att vi har förlorat vår ödmjukhet inför naturen”. Men om man jämför med vad andra generationer djur har råkat ut för under historiens gång så kan ju Eyjafjallajökulls utbrott bara innebära att mänskligheten får ett mycket högt betyg i skötsamhet!

Ser man exempelvis till slutet av tidsavsnittet prekambrium undrar man verkligen vad naturen ville säga sig själv när syrehalten steg, mängder av arter utrotades och den ekologiska katastrofen var ett faktum. Samtidigt möjliggjorde den ökade syrehalten att evolutionen tog en annan riktning – mot högre varelser – och är en av de främsta anledningarna till att människor överhuvudtaget har kunnat existera. Utveckling kanske inte alltid är så dumt ändå…

Simon Hedlin Larsson

One response to “Vad Eyjafjallajökull egentligen vill säga dig

  1. Den som vill kan ju läsa in vad som helst i alla naturhändelser. För att få egna poänger och stöd för sin åsikt. Enbart trams, i min åsikt. Planeten lever sitt liv oavsett oss små kryp på ytan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s