Sverige är bäst

… menar Bo Ekman och James Wine på Tällberg Foundation som vägt ihop ett antal index där Sverige totalt hamnar på en förstaplats. Ekman och Wine skriver:

Vi lägger så samman ländernas platssiffror på de olika listorna till ett slags meta­index. Liksom för tre år sedan beläggs första platsen av Sverige (platssiffra 4,6) vilket är 1,0 bättre än sist. Nu liksom då följs Sverige av de övriga fyra nordiska länderna om än i något varierad ordning. Tyskland har till exempel siffra 15,0, Storbritannien 18,9, USA, 25,4, Ryssland 72,9, Kina 82,0 och Indien 90,6.

Dessa mätningar av allt från konkurrenskraft, mänskliga rättigheter, miljö och demokrati bygger på systematiska jäm­förande analyser. Att Sverige och de nordiska länderna förstärker sin tätposition är intressant i en värld stadd i så dramatisk förändring. Tätpositionen speglar också bilden av Sverige och Norden som en det globala samhällets nationalpark.

Och egentligen borde väl detta inte förvåna någon. Lägger man samman faktorer som utbildning, fattigdom, globalt inflytande, miljö, jämställdhet, växthusgasutsläpp, politisk stabilitet, kriminalitet, naturalisering, arbetslöshet, korruption, folkligt inflytande, folkhälsa och sociala skyddsnät är det svårt att tänka sig att något land skulle vara bättre än Sverige. Detta innebär inte att alla svenskar lever perfekta liv. Sverige har tveklöst många och svåra problem. Även i Sverige finns många människor som lider, lever under omänskliga förhållanden och som samhället blundar för. Många svenskar har dålig hälsa, och problemen är av såväl fysisk som psykisk natur. Samtidigt är det också många som aldrig får möjlighet att utnyttja sin potential och sträva efter att uppnå sina drömmar. Allt detta måste vi naturligtvis försöka ändra på.

Men medan vårt ständiga arbete för att göra Sverige bättre pågår bör vi samtidigt erinra oss att Sverige på många sätt faktiskt är ett fantastiskt land. Och får man frågan om vilket man tycker är världens bästa land är det svårt att svara något annat än just Sverige.

Simon Hedlin Larsson

One response to “Sverige är bäst

  1. Muhammed Johansson

    Denna lista är ju bara förljugen propaganda. Jag bor i Göteborg som är en av Europas mest korrumperade och våldsamma städer. Man förstår nu varför alla skolor och fritidsgårdar tvingades läggas ner, varför vägarna i Göteborg ser ut som i Afrika, varför skräpet i buskagen aldrig tas bort, varför det är skottlossning och knivrån varje dag, varför kackerlackorna springer i förortslägenheter, varför gamla människor inte får vård, varför skolbarnen inte får pennor, varför inte snön på min gata inte skottades, varför mobiltelefonmaster placeras runt folks husknutar, varför politiker inte svarar på frågor och portar obekväma personer på offentliga möten. Man förstår nu vart alla pengarna gick. Göteborgs Kommun har inte längre något förtroende bland stadens medborgare. Förstår politikerna inte vilken oerhörd skada de har orsakat? De på kommunen som begår brott och bedrägerier på folkets bekostnad måste ställas inför rätta och skickas bakom lås och bom, men jag har tyvärr inga förhoppningar om att så kommer att ske. Man offrar en och annan syndabock på förvaltningen på sin höjd och kör sedan på som vanligt. Men konsekvenserna kommer bli fullständigt förödande för Göteborg. Vår kära stad spårar redan ur i våldsam gängkriminalitet och den organiserade brottsligheten förstör våra ungdomar med en flod av knark. Politikerna i kommunstyrelsen har försummat detta fullständigt för att istället sitta på 25(!) olika styrelse- och stiftelseposter. Hur kan politiker sköta sina uppdrag när de sitter i dussintals bolagsstyrelser? Det är rent absurt! I detta katastrofala läge i muthärvan skulle alla politiker i kommunstyrelsen inte syssla med något annat än att få fast på de som fifflat i kommunen, men har de alla rent nog mjöl i påsen för att ”vända på stenar” som Hulthen ironiskt sa för ett tag sedan? Istället är det enda man märker en tryckande tystnad från nästintill alla politiker, trots löftet om att vända på stenar. Vi sitter nu hemma och lider. Tusentals av oss. Svikna och bedragna av vår egen kommun. Godnatt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s