Hög tid att förbjuda vuvuzelorna

Svenska Dagbladet rapporterar:

Fotbolls-VM i Sydafrika har än så länge varit vuvuzelas mästerskap.

Nu kan musikinstrumentet förbjudas från arenorna.

– Vi ska försöka få ordning på det här så bra vi kan, säger Danny Jordan, ordförande i VM-slutspelets organisationskommitté. /…/

Man ska nog inte hoppas på för mycket, men när Jordaan (notera SvD:s stavfel) får frågan av BBC om han kan tänka sig att förbjuda vuvuzelorna säger han i alla fall:

If there are grounds to do so, yes.

We did say that if any land on the pitch in anger we will take action.

Om någon tar strid för att förbjuda dessa förfärliga blås”instrument” kan man verkligen börja tala om att guds hand blandar sig in i fotbollen. Det har nämligen aldrig varit så tråkigt att se en landskamp som detta VM. Förutom att vuvuzelorna förstör kommunikationen för spelarna, domarna och tränarna blir det inte särskilt underhållande att kolla på heller.

Varken sång eller sedvanligt publiksorl förmår bryta igenom den monotona ljudbarrikaden av det öronbedövande ljudet från de avlånga plasttrumpeterna.

I vissa matcher märker man inte ens på ljudet – annat än genom kommentatorerna – när det blir mål; publikens jubel och firande överröstar nämligen inte de blåsglada tomtarna som aldrig verkar behöva hämta andan.

Och vad är egentligen poängen med de färgglada plasttutorna? Sa någon att det skulle vara stämningsfullt? Vad är det som är stämningsfullt med ett entonigt och oavbrutet oljud? Hur hör det ihop med att heja fram sitt lag till seger? Att engelska landslaget får lite extra energi av att halva arenan står upp och sjunger “God Save the Queen” är inte svårt att förstå. Men vem är det som känner sig upplyft av trettiotusen hörselskadeframkallande vuvuzelor?

Ta bort. Förbjud. Genast.

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s