De erfarna och kompetenta Socialdemokraterna

Att tidningar och journalister inte är politiskt oberoende även om de inte öppet tar ställning för ett visst partipolitiskt parti är knappast en nyhet. Ibland blir den tydliga subjektiviteten dock något löjlig. Som när Maria Wetterstrand inför klimattoppmötet i Köpenhamn förra året bjöds in som någon form av klimatexpert. Eller som när Lena Sundström får gästa TV-studion som politisk kommentator (kanske är det sistnämnda ett kodord på TV4 för valarbetare?). Eller som när Aftonbladet intervjuar Jenny Madestam om den nuvarande regeringens ministeravgångar. Hon säger:

Det är ett dåligt trackrecord när det gäller vilka han utsett till ministrar. Det är inte bra. Det är möjligt att det har gått lite fort. Det kanske har varit viktigare att utse namnkunniga personer och de som kanske sticker ut lite än att de verkligen står med båda fötterna på jorden.

Så om Reinfeldt frågar en person ifall den har några skelett i garderoben och personen ljuger för honom så är det han som är en dålig regeringsbildare? Tramset fortsätter:

Som socialdemokratisk regeringsbildare har man mycket mer erfarenhet, man har bildat regering så många gånger att man vet vad som krävs av en person och vad man måste veta om en person som man utser som minister. Och där har inte de borgerliga inte samma erfarenhet. Det får Reinfeldt surt äta upp nu.

Okej, så Socialdemokraterna har massor av erfarenhet som gör att deras ministrar och politiska tjänstemän aldrig gör något dumt? Man skulle kunna göra det väldigt lätt för sig att besvara frågan genom att hänvisa till Socialdemokraternas nuvarande partiledare. Men det behövs inte. Det finns gott om andra exempel.

Någon som kommer ihåg Jan O. Karlssons kräftskiva förra mandatperioden? Trots dubbla löner fick svenska folket betala för hans privata kräftskiva. Laila Freivalds tillhör den mycket lilla skaran västerländska statsråd som har lyckats med bedriften att avgå som minister två gånger. Och vad gjorde egentligen regeringen Persson under tsuanamikatastrofen? Var det kabinettsekreterare Hans Dahlgren eller statssekreterare Lars Danielsson som ljög?

Vilken sida var det som var så kompetent och erfaren, Jenny Madestam?

Simon Hedlin Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s