Martyr, mer martyr, sverigedemokrat

Så kom Nobelstiftelsens beslut att porta en av riksdagens nio partiledare/språkrör, nämligen Jimmie Åkesson.

Motiveringen, uppger styrelsens VD Michael Sohlman är:

Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En central del av detta är hans testamente där Nobels uttryckliga vilja är att inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet.

Uppenbarligen tycker Nobelstiftelsen att Jimmie Åkesson fäster för stort avseende vid nationalitetstillhörighet att han inte ska få komma på festen. Men i Alfred Nobels testamente står:

Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej.

Det Nobel syftade på var alltså pristagarnas nationalitetstillhörighet, inte vilka åsikter gästerna på en fest som hålls i samband med prisutdelningen bedöms ha av Nobelstiftelsen.

Så varför inte bara låta Jimmie Åkesson gå på festen och slippa hela martyrmediekarusellen?

Och gräv ner alla argument om att det skulle skämma ut Sverige om Åkesson deltog på festen; 5,7 procent röstade på Sverigedemokraterna i årets riksdagsval – den internationella pinsamheten har i sådana fall redan ägt rum.

Dessutom undrar man ju apropå Nobelstiftelsens snömosiga rationalisering av Åkessons portning i form av att “inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet” om Sverige verkligen hade fått sju nobelpris i litteratur om inte Svenska Akademien hade fäst avseende vid just nationalitetstillhörighet.

Om man nu ska åberopa Alfred Nobels testamente kanske det är Peter Englund och inte Jimmie Åkesson som borde portas från nobelfesten?

Simon Hedlin Larsson

7 responses to “Martyr, mer martyr, sverigedemokrat

 1. Jag köper inte resonemanget att “skadan redan är skedd” bara för att SD kom in i riksdagen. Att 5,7% proteströstar in ett parti bara för att de är generellt missnöjda med dagens politik är en sak, att resten av folket legitimerar de proteströsterna genom att erkänna att människor har olika värde beroende på födelseort är en helt annan.

  /Henrik

 2. Finns nog inte många idag som tycker att folk har olika värden beroende på var man är född.

  Att vilja förändra sveriges invandringspolitk har ingenting med olika individers värde att göra. Det vet vi som röstar på SD

 3. Ovanstående var tänkt som ett svar till Henrik

  Håller förövrigt med bloggaren, bra och vettigt skrivet!

 4. Hur är det möjligt att några idioter kan fatta beslut om vilka smarta människor får Nobelpriset?
  Men jubelidioten Michael Sohlman väljer ju också gästerna till festligheter. Det ger svaret till det mesta.

 5. Hans val av slipsar och “bredkritstrecks randig kostym” visar tydligt att han inte passar in.

 6. Otroligt det är att göra skillnad på folk o folk, åsiktsfrihet o demokrati förbjudet om man har en annan åsikt en de flesta, varför får kommunister komma på Nobelfest med sina grymma värderingar, SD är INTE främlingsfientligt eller rasistiskt bara för att man tycker invandringspolitiken är fel!! Men behandlingen av SD stärker partiet, ingenting utan att det har något gott med sej. Behandlingen är så illa så nu får dom även min röst!!

 7. Pingback: Nobelstiftelsen ger SD fler sympatisörer « Ord av Jerry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s