Den ädle Berlusconi

Sist jag kritiserade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi anklagade ett flertal personer mig för att vara oförskämd mot det italienska folket, inte respektera italienarnas vilja och inte visa hänsyn mot demokratin. En politisk ledare som är vald av folket får uppenbarligen inte kritiseras. Någon som har lust att berätta det för Mona Sahlin?

Hur som helst har en vecka nu gått sedan attentatet, och ingen bör tvivla på att Berlusconi försöker mjölka så många politiska poäng från attacken som han bara kan:

“Jag är inte förmögen att känna hat,” har han bland annat sagt.

Och visst har det gett resultat. Enligt en opinionsundersökning gjord av Istituto per gli Studi sulla Pubblica Opinione (ISPO) har Berlusconis stöd efter attacken nu återigen stigit till över 50 procent. Jämfört med mitten av november har premiärministerns stöd ökat med runt 15 procent. Även bland väljare som röstar vänster/mitten ökar förtroendet för mediemogulen.

Men detta är väl inte så konstigt. Vem känner inte sympati för en person som inte är förmögen att känna hat, förespråkar dialog och tror på förlåtelse? Hur detta ska omsättas i praktisk politik sägs visserligen inte ett ord om, men det kvittar ju när man ser honom stå där med sin omplåstrade näsa och tala – man ser att han menar allvar! Att han ständigt försöker undvika åtal genom att använda sin politiska makt till att stifta nya, allt märkligare lagar – det är också en bagatell!

Berlusconi – vilken hyvens kille!

Simon Hedlin Larsson

9 responses to “Den ädle Berlusconi

 1. Vad är din källa till detta? Jag läser i SvD att Berlusconi skulle ha sagt “- Jag är inte förmögen att känna hat” men hittar inget i italiensk media. Enligt TT skulle det vara Corriere som skriver detta men hos dem hittar jag bara den här artikeln om att han förlåter statykastarnen http://www.corriere.it/politica/09_dicembre_22/berlusconi-perdona-tartaglia_8f8d93de-ef2d-11de-82de-00144f02aabc.shtml och uttalandet finns inte med där.
  Däremot har andra personer sagt att “Berlusconi inte är förmögen att känna hat”.
  Jag misstänker att TT som vanligt vinklar och förvränger sanningen. Du kanske kan hjälpa mig om du följt historien från riktiga källor?

 2. Tror han har sagt det på en presskonferens eller liknande. I exempelvis en nyhet i La Repubblica står det: “Il presidente del Consiglio ha «umanamente perdonato Tartaglia, perché sapete che non so portare rancore»”. (http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2009/12/23/berlusconi-perdono-aggressore-per-poco-non-sono.html)

 3. Ha, ha. Språk är roligt, Vad man än säger så kan det tolkas antingen gott eller ont beroende på vem som tolkar.

  “Jag är inte förmögen att känna hat “, dvs jag är som Jesus i största allmänhet.

  “Jag är inte förmögen att känna hat “, dvs just i det här fallet är jag inte förmögen att känna hat.

  Eller så använder han inte ekvivalnsen till “förmögen” utan snarare “kan inte förmå sig” och då blir betydelsen en helt annan.

  Men roligt är det i alla fall.

  Alla får möjlighet att gå i gång. Och då menar jag in löpband. *ler*

 4. Om det är den frasen som TT tar det här ifrån så är det helt klart vinklat och näst intill lögnaktigt. “Portare rancore” borde översättas med “vara långsint” och att översätta med “känna hat” är helt klart vinklat för att “få till” en notis.
  Att det här inte alls varit något italiensk media slagit upp mer än en rad långt ner i en artikel tyder också på att TT vinklar och näst intill hittar på “Berlusconi-notiser”.

 5. Nej vad hemskt. Berlusconi blev handgripligen attackerad av oppositionen och ändå har han mage att inte hålla käft.

  Skönt att italienarna vågar stå upp emot de mörkerkrafter som inte ens tvekar att angripa demokratin med våld.

 6. Du verkar ha färdiga åsikter om andra oberoende av vad de säger eller gör. Tråkigt med såna som inte är öpppna för nya intryck. Att vara lite mer öppen som person och människa skulle kanske inte skada?

 7. Berlusconi är Italiens folkvalde premiärminister och den enda regeringschef (förutom Andreotti) som har lyckats regera effektivt utan att det har blivit polsk riksdag som när Prodi eller Moro styrde.Visst kanske man skulle kunna beskylla honom för populism och tendenser till maktfullkomlighet. Men olika kulturer har olika politiska värderingar, och mannen är folkvald och åtnjuter ett starkt stöd hos sin befolkning. Och det kan ingen elitistisk vänsterinfluerad domarkrets eller några korrumperade fackpampar göra något åt, för då går man emot demokratin. Och demokrati är precis som Rousseau sade: “Den generella viljan eller majoritetsstyre” Och det är just därför jag har inga problem med hans lagändringar eller eventuella författningsändringar gällande åtalsimmunitet eftersom de faller inom ramen för hans demokratiska mandat. End of story. /Berlusconi 4-ever

 8. Rosseau: Tycker väl ändå att Alcide De Gasperi skötte sig förhållandevis bra också. Och bara för att man kan upprätthålla politisk stabilitet betyder det inte att man är en bra regeringschef. ‘Mindre dålig’ innebär inte ‘bra’.

  Demokrati för övrigt är inte alls detsamma som allmänviljan. Läser du “Du contrat social” märker du att Rosseau är influerad av Platon och således menar att folket stundom inte har någon aning om vad som är bäst för dem. Dessutom bygger allmänviljan på folkets samlade vilja i varje givet ögonblick, vilket innebär att om du inte kan hitta människor som förstår exakt hur allmänviljan ter och kommer att te sig (aristokrati) bör samhället styras genom ständig kontakt med folket (direktdemokrati). Den representativa demokrati som Berlusconi står för har således inget med saken att göra.

  Den naturliga motfrågan blir givetvis: tycker du att det är rättfärdigat att en folkvald regeringschef avskaffar allmänna val, yttrandefrihet och rätten till att företrädas av en advokat i rätten – bara för att denne har möjlighet att göra detta inom sitt demokratiska mandat?

 9. As long as everybody else who cannot provide this in mind.
  We provide outstanding customer service by any type of guarantee for the referrals.
  Have you tried to solve. Today, many things.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s