Ni använder fel strategi mot Sverigedemokraterna

Och så kom skrämselargumenten. Idag skriver Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt en artikel med rubriken “Muslimerna är vårt största utländska hot”. Även om man får känslan av politiskt självmål när man läser inlägget, tror jag det grundar sig till största del på att man inte alls håller med om det han skriver. Faktum är att texten är väl genomarbetad och nog kan nå rätt målgrupper med precis rätt känsloargument.

Vi som inte gör skillnad på människor och människor lägger Åkessons artikel på högen märkt “skräp”, men för de som tror på en väldefinierad svenskhet och tror att denna bör bevaras och skyddas – även till mycket höga pris – kan detta bli en energigivande boost, och dessutom ge ännu mer kött på benen för sina åsikter; “nu är jag ännu mer säker på att jag har rätt”. Och just detta lär vara ett av Sverigedemokraternas viktigaste mål för tillfället. Man vill skapa ett tydligt vi – som är det förtryckta och nedtystade folket – och ett dem – som är den politiska makteliten som försöker bestämma vad det vanliga folket ska tycka och tänka.

Detta viet ska sedan få stärkt självförtroende genom en agitatorisk ledare som använder skrämselargument i stil med de som Åkesson använder i sitt debattinlägg:

“För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare.

Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.”

Och tillsammans kommer man sedan ge sig ut i en valrörelse med fast övertygelse om att man har rätt i sak samtidigt som eliten försöker tysta ner och förlöjliga en, och tillsammans måste man därför arbeta extra hårt för att  befria Sverige från det som är osvenskt, udda och annorlunda.

Så hur ska då vi gå tillväga för att möta Sverigedemokraterna i valrörelsen nästa år, vi som inte ser någon större skillnad på svenskar, japaner, indier, togoleser, spanjorer, fransmän, belgare, ryssar, brasilianare eller människor från något annat av FN:s övriga 183 medlemsstater. Vi kan ju börja med att ta upp vad som inte bör göras, vilket är – om man får vara lite cynisk – nästan allt som har gjorts hittills.

Man kommer aldrig kunna tiga ihjäl eller frysa ut meningsmotståndare. I ett land som har bland världens mest utvecklade demokratiska system är detta för övrigt en mycket paradoxal metod. Att attackera ett partis historia kan i någon mån vara relevant, men det är knappast jämförelser mellan Sverigedemokraterna och nazism som kommer att hålla SD utanför riksdagens plenisal. På samma sätt skulle man kunna attackera Vänsterpartiet för att vara kommunister, men borgerligheten brukar oftast svara istället med att visa hur stora skattehöjningar kan skada den ekonomiska utvecklingen. Denna metod bör användas även i fallet Sverigedemokraterna, och istället för att ropa tyskt 1930-tal eller rasist varje gång man ser en Sverigedemokrat bör man peka på de av SD:s politiska ställningstaganden som man menar är fel. Ytterliggare ett fel är man fokuserar alldeles för mycket på parti och alldeles för lite på sak. Mina åsikter kanske är kontroversiella i denna fråga, men för mig handlar det inte om att specifikt stänga ut Sverigedemokraterna från riksdagen, utan min främsta prioritering är att se till så att den politiska agendan inte präglas av åsikter och värderingar som jag tror kan skada det svenska samhällets utveckling – åsikter som beklagligen många Sverigedemokrater står för.

Det sistnämnda kan tyckas vara en petitess, men det har faktiskt en mycket viktig praktisk betydelse som absolut inte får underskattas. Fokuserar man på Sverigedemokraternas debattinlägg, partiprogram och valmanifest kan man komma med sakliga argument och vinna SD:s sympatisörer över till sin sida, till skillnad från om allt handlar om partiet Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson då risken för ökat martyrskap och ökad känsla av förtryck från samhällseliten blir mycket stora. Detta måste vara den viktigaste prioriteringen för alla vi som inte tror på Sverigedemokraternas assimilering av utländska utvandrare, stopp av oliktänkande och krav på att man som person inte ska vara annorlunda och osvensk. Jimmie Åkesson är bra på att rabbla rapporter och statistik, men slarvar (nog ganska medvetet) med siffrorna ibland och använder fakta noggrant utvalt för att det ska passa hans åsikter. Här krävs en stor kraftinsats där man tar fram sakligt underbyggda motargument till Sverigedemokraternas politik.

Inga fler paralleller till nazismen. Inga fler anklagelser om rasism. Inga fler upprop om att tysta ner eller stänga ute Sverigedemokraterna från det politiska samtalet. Och inga fler attacker mot Sverigedemokraterna som parti. Istället är det fakta och sakliga argument som gäller. Det handlar om att möta Sverigedemokraternas politik med sin egen, och sedan förklara varför det man själv förespåkar är bättre. Nothing more, nothing less. Låt oss därför göra rätt hädanefter.

Simon Hedlin Larsson

Tryck här för intressanta inlägg om:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s